Sortland Entreprenør har 31 år gamle Andreas i ledelsen og setter traineer til å bygge kjøpesenter og skoler. Og resultatet? Doblet omsetning.
For Sortland Entreprenør er framtiden nå, og ungdommen styrer skuta. Resultatet er monumentale kulturhus og skolebygg med SE sin signatur på – og ei omsetning som har doblet seg med ungdom i ledelsen. De driver nemlig ikke med støttehjul der i gården.
Kommer du som nyutdannet inn i dette konsernet, treffer du bakken i fullt firsprang.
200 av byggene som står i dette øyriket lengst nord i Nordland, er skapt av SE-gruppen. Bruer, dammer, fabrikker, kulturhus, kjøpesenter, vindmølleparker. Men det de kanskje er mest stolt av selv, er skolene.
Og det skjer under ledelsen av 31 år gamle Andreas Einejord. Han har hatt sitt første år som leder for det teamet på 60 personer og en maskinpark som kan få voksne menn til å grine. Han er ydmyk både i forhold til oppgaven og policyen i konsernet:
– Sortland Entreprenør har vært rå på å bygge gode læremiljøer, bruker mye tid på kurs og opplæring. Det synes jeg er en nydelig parallell til det å selv få være med på å bygge skoler og skape enda mer læring og hevert-effekt.
Andreas Einejord, leder i Sortland Entreprenør AS
Da kan de skape enda mer av den hevert-effekten de selv gjerne vil se mer av i nord: Å slippe til ungdommen. De vet at det like gjerne kan være den med minst erfaring, som kan finne de glupeste løsningene.
Prosjektleder Lars kom rett fra høyskolen i Ålesund, til en traineestilling hos den ledende entreprenøren i regionen. Nå har Lars vært med på å reise en skole. Rett og slett.
– Det spesielt artige har vært å kunne få ta avgjørelser som kan påvirke prosjektet i ei god retning. Det har vært spennende, utfordrende og til tider arbeidssomt. I tillegg får man møte mange folk og får en spennende hverdag.
– Hvorfor er SE blitt så god på skoler?
– Jeg tror SE har blitt god på skoler fordi vi får til et godt samarbeid med byggherre og brukerne, som fører til et godt resultat, sier Lars til Næring i Nord.
Også kollega Øystein kom rett fra skolebenken, og rett inn i store prosjekter. I 2018 var han prosjektleder for regionens nye, gedigne kjøpesenter, Handelsparken Sortland. Og det på et tidspunkt der de hadde sett for seg å sitte på gutterommet og skrive jobbsøknader.
Nå gleder de seg som unger på julaften til å gjøre ferdig en troika av skolepakke. Det er ikke mange månedene siden de la nøklene til Risøyhamn skole på Andøya i handa til rektor. Nå, midt i innspurten med å ferdigstille Lødingen skole, har de jaggu fått oppdraget med å bygge ny skole i Hadsel.
– Se, dette har jeg vært med på å lage!
Andreas ser fram til å i fremtiden kunne kjøre fordi, med ungene i baksetet, og kunne si: Se – denne har jeg vært med på å lage!
– Det er slike ting som føles veldig meningsfylt å få bygge. Om det får stå der i førti eller hundre år, det vet man jo ikke. Men man vet at man har vært med på å lage rom der det skjer magi og læring, sier Andreas.
Han har stor tro på læring på nye plattformer, med ny teknologi innbakt i måten man forholder seg til oppgavene på.
– Ungdommen har det i peikefingeren. Vi har scrollet hele livet, og kan jobbe umåtelig effektivt på pc og mobil. Så har du dem som har 20-30 års erfaring fra bransjen. Det klarer du ikke å scrolle deg til, det må oppleves. Du må ha folk med pondus og erfaring på laget. Har du begge deler – da snakker du team!
Med samme scrolle-fingeren peiker konsernet ut retningen for framtida. I fremtiden har de store planer om å være entreprenøren som er best på digitalisering på landsbasis.
– Vi bruker mye tankevirksomhet på akkurat dette. Åh, der er så mange muligheter i byggebransjen!
– Så hvordan vil det være å besøke dere i 2025?
– Da får du garantert et par AR-briller utdelt. Vi vil være på en helt annen plattform når det gjelder tegninger, da blir det snarere modeller som du kan gå inn i og besøke bygget ditt før det er skapt i virkeligheten, sier Andreas.
Det er ikke tilfeldig at han har bygget på ingeniør-utdannelsen med et studium i 3D-modellering.
Byggeboom
Utenfor kontoret til Andreas, vaier flaggene med logoen deres på. Det blafrer ofte i heftig nordavind utenfor hovedkvarterer på Sortland, for Vesterålen er i medvind med en bygge-boom, noe som Sortland Entreprenør hilser velkommen med ferskingene i front. Anbud skal regnes på – og det er ingen nåde. Enten er det full pinne med hele oppdraget, eller ingenting i det hele tatt.
Kan det noen ganger bli litt mye press?
– Du må klare å ha et avslappet forhold til spesielt anbudsregninga. Det er jo kanskje det som er mest krevende og spennende: Å klare å skaffe nok arbeid til 60 mennesker, og samtidig klare å levere på et nivå som er i tråd med vår standard, sier lederen.
Han ligger ikke våken om natta og grubler. Han har for mange bra folk i ryggen til dét.
– Men du. Hvordan er det egentlig å være sjef over folk som har både mer erfaring og har vært i bransjen like lenge som du har levd?
– Jeg lytter til dem. Noen ganger er vi ikke helt enige, men jeg opplever at alle respekterer det. Man prater og blir enige. Det er viktig å kunne ha det litt høyt under taket, samtidig som noen må ta avgjørelsene. Vi prøver å ha det gøy i lag på jobb, og vektlegger at folk skal trives. Det reflekteres også i innsatsen alle de ansatte hver dag legger ned i jobben.