NORD-NORGE | Annonseinnhold

Nordic Facade Solutions med en ny generasjon fasadeplater

Da Sommerlyst skole i Tromsø ble bygget, ønsket byggherren å skape noe vakkert, unikt og veldig holdbart. Et av grepene ble de nye fasadeplatene fra Nordic Facade Solutions. (NFS).

– Uansett hva vi gjorde for å teste panelenes motstandskraft, slag med skarpe gjenstander, væsker og skitt, så skjedde det ikke noe, og det imponerte oss, sier arkitekten bak Sommerlyst skole, Filter Arkitekter. 

Sommerlyst skole. Foto: Filter Arkitekter

Mellom november 2019 og april 2020 falt det ikke mindre enn 6,5 meter snø i Tromsø. I følge Konjunkturbarometeret for Nord-Norge kan vi forvente oss mer nedbør, enda hyppigere værskifter og større temperatursvingninger i årene som kommer.

Så hvordan kan man i nord ruste byggene våre til å bli værbestandige, vakre og vare lenge?

Key Account Manager Peter Kåveland viser frem fasadeplatene som her er brukt på et leilighetsprosjekt.

Arkitektene bak nye Sommerlyst skole i Tromsø så til Nordic Facade Solutions og deres produkter for å finne et svar.

Nordic Facade sitt utvalg av fasadeplater av høytrykkslaminat for utvendig bruk skulle være tilnærmet upåvirket av sol og regn, være enkle å rengjøre og være slag- og ripebestandige. Dette ville arkitekten undersøke nærmere. 

Nordic Facade sine fasadeplater benyttet på et leilighetsprosjekt.

Hard test

– Det faktum at Trespa Meteon-bekledningen på Sommerlyst skole i Tromsø ser like fin ut nå som for fire år siden – og den kommer til å holde seg slik lenge – taler faktisk for seg selv, forteller arkitekt Knut Brandsberg-Dahl i Filter Arkitekter.

Sommerlyst skole. Foto: Filter Arkitekter

Det er ikke tvil om at vår egen erfaring med Nordic Facade Solutions og Trespa panelene har vært meget positiv. Jeg håper derfor at slitestyrke og kvalitet i overskuelig fremtid vil vinne frem som viktige kriterier globalt sett.

Arkitekt Knut Brandsberg-Dahl, Filter Arkitekter.

Fasadeplater fra Nordic Facade Solutions.

Uansett hva de brukte for å teste panelenes motstandskraft – metallredskaper, slag med skarpe gjenstander, væsker og skitt – så skjedde det ikke noe, og det imponerte dem. 

– Det var tydelig at materialet var meget velegnet for områder med mye trafikk

Arkitekt Knut Brandsberg-Dahl

Et subtilt fargespill

Et av kriteriene til kommunen når skolen skulle tegnes, var at det skulle tas i bruk lokale materialer. Knut Brandsberg-Dahl og teamet hans valgte trykkbehandlet, gråbeiset tre til de fleste fasadene. Men de ville også prøve noe nytt.

For å skape en interessant kontrast til dette klassiske, tok de et dypdykk i en katalog med nærmest uendelige kombinasjoner av farger og finish.

Skisse Sommerlyst skole. Filter Arkitekter

– Ikke bare likte vi selve fargen, det vi likte enda mer var muligheten for å oppnå et veldig subtilt fargetonespill, forteller arkitekt Brandsberg-Dahl.

Sommerlyst skole har fem innganger, og alle inngangene er overdekket eller tilbaketrukket for beskyttelse med tanke på de lokale værforholdene. Panelfinishen er retningsorientert, og ved å installere annethvert panel i 90° vinkel skapte arkitekten nærmeste en installasjon i inngangspartiene.

Sommerlyst skole. Foto: Filter Arkitekter

– Vi oppnådde en spennende sjakkbrett-effekt. Uttrykket får overflaten til å våkne til live, den er raffinert, og den står i vakker kontrast til trebekledningens temmelig røffe struktur og farge, sier Brandsberg-Dahl.

I tillegg bestemte arkitektene seg for å dekorere en av hovedinngangene med en frise i i trekantformer med dempede metalliske farger som skaper et unikt fargespill.

Nordic Facade Solutions en del av Formica Group

Nordic Facade Solutions er et heleid datterselskap av Formica Group som produserer de utvendige varemerkene til Formica Group og Trespa International. Som forhandler av de ledende merkene innen høytrykkslaminat i verden, har de prosjekter i hele Skandinavia og til dels andre europeiske land.

Fasadeplater levert av Nordic Facade Solutions.

De ønsker å slå et slag for glade fasader. Ifølge statistikken ligger nyanser av grått, hvitt og sort blant de mestselgende fargene på husmaling i Norge.

Spesielt langs den værharde kysten av Norge velger man seg gjerne litt trauste farger uten liv i fasaden. 

Men nå har vi kommet dit at det finnes fargerike alternativer som tåler regn, snø og juling fra klimaet uten å falme, og det kommer i 160 ulike farger og dekorer, forteller Kåveland.

Johnny Nguyen, Mikael Ressem og Peter Kåveland diskuterer løsningene som er blitt brukt på prosjektet.

Med en eksklusiv og inspirerende katalog som spenner fra orange og knallrosa til naturals som kobber, rust og treverk ønsker de å inspirere til levende, vakre og holdbare fasader.

For å unngå store kostnader til vedlikehold av fasaden på et bygg kan det være en svært god investering å velge vedlikeholdsfri plater som både gir et flott uttrykk, men som også har en fysisk robusthet som langt overgår treverk.

Peter Kåveland
Fasadeplater kan gi store besparelser på vedlikehold av store og kostnadskrevende bygg.

De har levert til restaurantkjeder og eksklusive butikker – der metallic gullplatene er populære – og portfolioen er spekket av spennende arkitektoniske prosjekter. 

– Vi leverer mye til barnehageprosjekter, fordi arkitekten ofte vil ha glade farger. En barnehage skal være full av liv, og man kan kombinere knallsterke farger og være sikker på at de ikke falmer. Rødt holder seg rødt, og falmer ikke til blekrosa, sier Kåveland.

Johnny Nguyen viser frem de fargerike og slitesterke fasadeplatene fra Nordic Facade Solutions.

Det er nesten ingen grunn til å velge noe annet.

Peter Kåveland, Key Account Manager
Peter Kåveland er klar for å ta fatt på nye prosjekter og bistå kunder med å få på plass gode fasadeløsninger.

Fasadeplatene er et fantastisk vakkert produkt, og som ser fresht ut år etter år. Dette utnyttes mye i arkitektur for å skape spennende uttrykk og gode bomiljø, avslutter Kåveland. 

Et innblikk i det store utvalget av innovative overflater og effekter, standardfarger og spesialfarger får du her.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold Nordic Facade Solutions


Nordic Facade Solutions tilbyr en uovertruffen lokal tilstedeværelse og produktserie når det gjelder høykvalitets fasadeplater av høytrykkslaminat for utvendig bruk. 

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.