NORD-NORGE | Annonseinnhold

JB Elektro i Nordreisa blir en del av Nordens ledende installasjons-selskap. 

De startet som et lite foretak i 1987. I dag er Nordreisa-bedriften JB Elektro et selskap med 20 ansatte, flere lærlinger og dype, lokale røtter i nord. Nå tar de steget ut og blir en del av Instalco, et av Nordens ledende installasjons-selskap. 

Når vi møter gjengen hos JB Elektro er de i full gang med installasjon av lys på Skjervøy. Mange lys. Nærmere bestemt 1300 gatelys med LED og intelligent styring. En utfordring som montørene i JB Elektro har tatt fatt på med iver. Nordreisa-selskapet må høyt og lavt i en intensiv periode for å gi hele øya skal få lys.

Gjengen hos JB Elektro er de i full gang med installasjon av 1300 gatelys med LED og intelligent styring.
Gjengen hos JB Elektro er de i full gang med installasjon ved boligprosjektet Hansvoll på Storslett. Her har JB Elektro levert alt i fra gatebelysning til leilighetsmontasjer. Foto: Jan R Olsen

– Det er et stort oppdrag. Når det blir tusenvis av lys og store områder, er det viktig å ha gode folk rundt seg.

Daglig leder Tore Nilsen

De samarbeider tett med det lokale nettselskapet Ymber, underentreprenør Fiber Nord og byggherre Skjervøy kommune i prosessen.

– Det er et utrolig bra samarbeid og et godt klima for å løse utfordringer. Vi føler at alle vet nøyaktig hva de skal gjøre, og da er det en glede å brette opp ermene og ta fatt på oppgaven, sier Tore i JB Elektro.

De ansatte hos JB Elektro er både høyt og lavt når de er ute på oppdrag. Foto: Jan R Olsen

Selskapet ble startet i 1987 av Jan Birkelund – derav navnet JB Elektro. I dag har bedriften avdelinger i Tromsø, Sørkjosen og tilstedeværelse på Skjervøy og Kvænangen med til sammen 20 ansatte.

JB Elektro siden 1987

Bedriften som Jan Birkeland gründet på 80-tallet og lenge jobbet alene i, har vokst til å bli et solid fagmiljø med et sterkt samhold. Jan Birkelund mener det er takket være gode ambassadører og flinke folk at bedriften er blitt det den er i dag.

JB Elektro har blitt et solid fagmiljø siden oppstarten i 1987. Foto: Jan R Olsen

– Det er mange som har bidratt med innsatsen sin over flere år, og det er stort for meg å se hva det lille enkeltmannsforetaket mitt har utviklet seg til i dag, sier Jan Birkelund.

I dag er han styremedlem og saksbehandler i selskapet i halv stilling.

En av bedriftens første ansatte, Per Sandmo, ble en del av laget i 1996 som montør. Han ble raskt en uvurderlig del av bedriften, og er med fremdeles. I dag jobber han som saksbehandler og prosjektleder i avdelingen i Tromsø med ni dyktige ansatte.


“Jeg har trivdes fra dag én. Det er en liten bedrift med en stabil gjeng. Vi blir som en familie.”

– Per Sandmo

Akkurat nå sitter han med Norheim boligfelt på blokka. På sørvest-siden av Tromsøya mellom Fagereng og Holt vokser det fram et boligfelt med eneboliger med moderne arkitektur og praktiske løsninger.

Norheim boligfelt hvor Peab Eiendomsutvikling Nord står som utvikler. Foto: Peab Eiendomsutvikling Nord

42 innholdsrike og praktiske boliger og 80 lyse leiligheter er nå for salg!

Peab Eiendomsutvikling Nord

Gode solforhold med fine felles uteområder og lekeplasser gjør området ganske så populært. JB Elektro skal sette strøm på det hele over en periode på 2-3 år.

– 42 eneboliger er et ganske stort oppdrag, og det har vi i bunnen i drifta i tiden fremover. Det er en omfattende jobb, der kjøperne får mye valgfrihet, forklarer Per.

Gøy på jobb

Det er et ungt miljø i bedriften, der brorparten av montørene er under 30 år. Rekruttering er noe de vet å prioritere. I dag har JB Elektro fire lærlinger, noe som bidrar til et sterkt fagmiljø i bedriften også i fremtiden.

Holger Vangen stortrives som elektromontør hos JB Elektro. Foto: Jan R Olsen

– Vi har et ansvar for å fostre opp nye fagfolk, for behovet i bransjen er skrikende. Vi ser denne utfordringen i alle bransjer i nord, og ønsker å satse på å gjøre noe med det, sier Tore.

Filosofien er at man skaper selv arbeidsplassen man vil ha, og har et ansvar for å skaffe de rette folkene.

JB Elektro tar ansvaret med å fostre opp nye fagfolk på alvor. JB Elektro har et ungt miljø hvor flesteparten av de ansatte er under 30 år. Foto: Jan R Olsen

– Mange steder i Nord-Norge opplever man et gap mellom generasjonene, med mange unge som reiser ut. I distriktene er det derfor ofte en utfordring til å få dem til å bli værende og trives. Det gjelder i alle faggrupper. Da må man være god til å rekruttere, og flink til å ta vare på de som kommer, slår Tore fast.

De ansatte hos JB Elektro verdsetter høyt å ha det bra på jobben og trives med det man gjør. Foto: Jan R Olsen

At man har oppdrag nok, er synlig i markedet og har tillit til montørene er filosofien. Men den viktigste arven etter gründer Jan, det er å ha det gøy på jobb.

–  Å ha det bra i hverdagen og trives med det man gjør er det aller viktigste. Det er mye fliring. Det er viktig. Det ligger som en grunnmur i drifta, og er en kultur Jan har bygget opp gjennom mange år. Det samme ønsker de nye eierne og, forteller den daglige lederen fast.

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når alt av ledninger skal monteres riktig og trygt. Foto: Jan R Olsen

Nye eiere

For kort tid siden ble JB Elektro kjøpt opp av det skandinaviske konsernet Instalco. Et premiss for salget var at Nordreisa-bedriften forblir lokalt forankret, med samme stab og filosofi. 

– Det er viktig for oss at bedriften fortsatt er lokal, et synspunkt Instalco også står for. Vi ser at bedriften utvikler seg og blir større gjennom dette samarbeidet, og at det er bra for lokalsamfunnet i form av flere ansatte og mer skatteinntekt til lokalsamfunnet, sier gründer Jan Birkelund.

Tore Nilsen som startet som montør i 2012 og tok over som daglig leder i 2018 er enig i at lokal tilhørighet er viktig.

Tore Nilsen startet som montør i 2012 og tok over som daglig leder i 2018. Her er Tore og JB Elektro i gang med et nytt leilighetsbygg i Sørkjosen. Foto: Jan R Olsen

Vi skal være lokal, selv om Instalco eier oss.

Tore Nilsen

Instalco er et av Nordens ledende installasjons-konsern som omsetter for 8 milliarder kroner. Konsernet har har hele 4300 medarbeidere i nærmere hundre selskaper i Norden.

– Det er jo fantastisk å være med i et sånt miljø. Vi var den første bedriften i Nord-Norge som ble kjøpt opp. I Norge er vi 15-16 søsterselskap med veldig stor kompetanse som vi kan dra nytte av, sier Tore Nilsen.

Tore Nilsen (i midten) synes det er fantastisk å bli en del av Nordens ledende installasjons-konsern Instalco, og på den måten videreutvikle arven etter Jan Birkeland og oppstarten av JB Elektro tilbake i 1987. Foto: Jan R Olsen

– Som en av Nordens største tekniske entreprenører er vi alltid på jakt etter veldrevne selskaper med høy kompetanse og en sterk lokal forankring. JB Elektro passet utmerket til vår profil og har definitivt levd opp til våre forventninger etter at de ble en del av vårt konsern, avslutter Roger Aksnes i Instalco.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!
Annonsørinnhold JB Elektro AS


Vi har bred kompetanse innenfor prosjektering, installering og rehabilitering av elektriske anlegg. Vi tar på oss elektrikeroppdrag for private og bedrifter i hele Troms fylke.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.