Fra Hadsel Bygg og Vedlikehold (HBV) sin utkikkspost midt i næringsbonanzaet på Børøya, har de utsikt over det som betyr aller mest for dem: Nærmiljøet.
Blåtimen kommer snikende, og fra lokalene til Hadsel Bygg og Vedlikehold på Børøya, kan man se lysløypa sno seg oppover steile bakker og blålysene blinke ved Nordlandssykehuset.
På denne bittelille øya, finner du storkanonene innen lakseindustrien og bunnsolide entreprenører i skjønn forening. Det bygges, graves og snekres på alle odder og nes på denne lille nordnorske pralinen, og HBV er en viktig og stabil brikke i dette maskineriet.
Miljøfyrtårn
Her ute mot storhavet gir elementene juling til bebyggelsen. Regnet kommer fra alle retninger og væromslagene er like brutale som de er fotogene. HBV liker å tenke på seg selv som bidragsytere for å bevare disse byggverkene som har blitt utsatt for nordnorsk klimatisk juling. De mestrer både kunsten å gi nytt liv til et bygg som har fått juling, samt å skape noe nytt fra grunnen, fra A til Å.
HBV er et sertifisert miljøfyrtårn, som er opptatt av miljø i mer enn én forstand.
– Vi tar vare på de ansatte, og vi tar vare på kundene. Er kommunikasjonen og samspillet godt, kommer kundene tilbake, sier daglig leder Finn Hokland.
Frittstående og snop
HBV er et frittstående og snopt selskap med 30 ansatte og god kapasitet til å ta på seg store oppdrag. De har faste gjengangere på oppdragslista si i nedslagsfeltet Troms, nordre Nordland og heimkommunen Hadsel. Salten-området er også med i det store bildet.
Akkurat nå sitter nemlig Finn og regner på et anbud på et prosjekt i Bodø, og det skal leveres to andre anbud utover våren. Samtidig tikker oppdragene inn fra de faste kundene. Det later til å være litt av en vinneroppskrift, for i 2017 satte selskapet ny omsetningsrekord med 49,3 millioner kroner.
– Akkurat nå er fire mann i sving med å rehabilitere bad på eldresenteret på Hennes på Hadsel Innland, i regi av Hadsel Eiendom AS. Vi skifter vinduer for Avinor i Skagen, og har en del å gjøre for Trollfjord Kraft, som er en av våre faste kunder. Privat og offentlig i skjønn forening, sier bedriftsleder Finn Hokland.
De er et kompani som vet å ligge i forkant når det gjelder å ha alle nødvendige kurs og sertifiseringer for å kunne levere til det offentlige.
– Det blir stadig strengere krav, og vi legger stolthet i at våre ansatte skal være oppdatert til enhver tid.
Tidligere var byggebransjen litt som poteten eller jordbæra: Det var i sommersesongen det blomstret. Men gradvis har bransjen utviklet seg, og nå foregår det året rundt. Fremdeles oppstår det likevel perioder med topper. Da foretrekker HBV å sette kunder på ventelista, framfor å hente inn ekstra mannskap.
Finn Hokland sin tydelige policy er nemlig at skatten skal komme lokalmiljøet til gode, og at pengene sirkulerer internt i regionen.
– Vi ønsker å bygge miljø og faste, trygge arbeidsplasser. Derfor ønsker vi heller å la våre fast ansatte gjøre jobben, framfor å hente inn ekstra arbeidskraft for å ta toppene. Da sier vi heller til kunden at ja, vi kan hjelpe deg – men da må du vente litt.
Lokal arbeidskraft
De har en klar politikk om å garantere kvalitet, og at jobben blir gjort grundig. Det kan faktisk hende du sparer på å velge kvalitet:
– Det er som å skulle handle klær: Et plagg du napper med deg på salg, føles kanskje som en besparelse der og da. Men om plagget går opp i liminga eller bare ligger i veien fordi du egentlig ikke trengte det, føles det nok heller som sløsing. Men ei investering i et plagg med god kvalitet, kommer du til å ha glede av i årevis. Slik er det med handverk også. Det er kvalitet som er den egentlige besparelsen.