VVS Team Sentral utførte en solid jobb med rørfornying ved St.Elisabethhjemmet i Tromsø

Rørene i hele bygget var så gjennomrustne at VVS Team Sentral i Tromsø måtte være svært forsiktige for ikke å ødelegge dem før jobben i det hele tatt hadde startet.

Denne saken er produsert av Nordfra Næring i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Nordfra Næring er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 400 64 888, post@nordfra.no eller les mer her!

VVS Team Sentral i Tromsø ble etablert i 2010 og er en totalentreprenør innen vann og avløp. Firmaet uftfører alt fra å pusse opp bad til å utføre serviceoppdrag for private og i næringsbygg. VVS Team Sentral har også et eget spyleteam som utfører rørfornying, rørinspeksjon og spyling av tette avløp.

VVS Team Sentral. Foto: Espejord Media.
Christopher Norø hos VVS Team Sentral. Foto: Espejord Media.

I 2018 ble Christopher Norø hentet inn som avdelingsleder til spyleteamet.

Spesiell jobb med rapportering til Vatikanet

St. Elisabethsøstrene er en katolsk kongregasjon og har flere kommuniteter i landet. Søstrene eier St. Elisabethhjemmet i Tromsø der de leier ut 30 leiligheter. Hele bygget fra 1976 trengte rehabilitering – men det hastet med rørene.

Selve bygget er konstruert som trappetrinn bakover i terrenget. Lange etasjeskiller med lange rørføringer gav dermed spyleteamet noe å bryne seg på.

Alle rør over bunnledningen fra bakkenivå og oppover ble skiftet i siste liten. Hadde de ventet 5 år til, ville rørene trolig ha rustet helt bort. Det var nå eller aldri, sier Christopher Norø hos VVS Team Sentral.

Niklas Wright og Søster Asumpta fra St Elisabethsøstrene i Tromsø. Foto: VVS Team Sentral.

Siden eierskapet er basert på finansiering, måtte VVS Team Sentral forholde seg til en god porsjon med eiere fra mange land.

– Først ønsket eierne at jobben skulle legges ut på anbud. Men siden vi fra 2011 har hatt et godt forhold til søstrene, insisterte de på at vi skulle få jobben uten anbud, sier Norø.

Fra rørleggeroppdraget hos St Elisabethsøstrene i Tromsø. Foto: VVS Team Sentral.

VVS Team Sentral hjalp søstrene med planlegging og søknaden om støtte fra sine mange eiere.

En av dem satt i selveste Vatikanet i Italia. Slik ble det til at VVS Team Sentral jevnlig rapporterte fremgangen i prosjektet til både Vatikanet og de andre eierne, vel og merke på norsk. Oversettelse til italiensk og andre språk tok søstrene seg av.

Lange rørføringer

I bygget på 5 etasjer hadde ikke spyleteamet tilgang på annet enn oppstikk, altså sluk, toalett, kjøkken og avløp. Alle inngrep ble gjort med utgangspunkt i det som var tilgjengelig på stedet. 

– Vi har rørfornyet stammen nedover i alle etasjene med utgangspunkt i oppstikk, bunnledning og stamme i hver leilighet. Alt fra bakkenivå og oppover er nå nye rør, forteller Norø.

Det eneste som gjenstår, er arbeid under bakken, selve bunnledninga ut til det kommunale.

– Totalt sett er det kjørt ut 600-700 meters strømpe.

Det forklarer hvordan bygget er bygd opp og hvor mye rør som går der. Det ble noen lange rørføringer i etasjeskillene, sier Norø.

Rørfornying. Foto: VVS Team Sentral.

Rehabilitering av rør uten graving

Rørfornying er i praksis rehabilitering av eksisterende rør fra innsiden. 

Den mest utbredte metoden innen rørfornying er strømperenovering, også kalt strømpeforing eller relining. Med denne metoden er det mulig å rehabilitere rør via kummer, stakepunkter og sluk, uten å grave, pigge eller rive. 

– Vi installerer nye rør inne i de eksisterende rørene ved å bruke en strømpeforing mettet med epoxy. Denne blåser vi opp inne i avløpsrørene. Når den har stått ut herdetiden, har den stivnet i rørets form, sier Norø.

Sluttresultatet blir i praksis et nytt rør inni det gamle, med like bra kvalitet og holdbarhet som et utskiftet rør. Andre fordeler med rørfornying er at det er raskt og kan gjøres mye raskere enn ved utskifting av rørene. Når man slipper graving, pigging og rivning blir det fort også vesentlig rimeligere enn å bytte rør.

Foto: VVS Team Sentral.

Nær sagt alle typer avløpsrør kan rørfornyes, men også vannledninger. Røret må imidlertid være minst 100 mm, og noen flere forutsetninger gjelder enn for avløpsrør. 

Foto: VVS Team Sentral.

Jobben ble større enn de så for seg – og tilstanden langt verre

Med så nedslitte rør, var det ekstra viktig å rense rørene svært rolig for ikke å forårsake mer skade enn det som allerede var der.

– Vi brukte 12-13 måneder på denne jobben.

Ved rørfornying er det nødvendig å beholde formen på røret for å støpe nye rør inne i de gamle.

Foto: VVS Team Sentral.

I St. Elisabethhjemmet var rørene rustet fra innsiden og hele veien ut. Det krevde forsiktig jobbing lag for lag i godset utover, for det var selve rusten som holdt rørene tett. 

– Vi vil ha røret så rent som mulig og polerer oss vanligvis ned til stål fordi vi ikke ønsker rust bak strømpa. Siden det var 100 prosent rust i dette tilfellet, måtte vi stoppe før vi polerte oss helt gjennom, sier Norø.

Det er en langsom prosess å beholde et akkurat passe syltynt lag av røret. Men det er nødvendig for å kunne blåse inn en strømpe og støpe.

Foto: VVS Team Sentral.

– Selv om jobben ved St.Elisabethhjemmet bød på noen utfordringer ble sluttresultatet veldig bra, og prosjektet ble ferdigstilt i mai 2022, forklarer Norø.

Stadig mer rørfornying

Rørfornying er et aktuelt tema, både med tanke på økonomi og miljø, så etterspørselen blir stadig større, forteller Niklas Wright, daglig leder hos VVS Team Sentral.

Daglig leder Niklas Wright hos VVS Team Sentral. Foto: VVS Team Sentral.
Daglig leder Niklas Wright hos VVS Team Sentral. Foto: VVS Team Sentral.

Neste store prosjekt spyleteamet til VVS Team Sentral skal i gang med er på fastlandssiden i Tromsø. Der skal de rørfornye 11 leiligheter. Hver av leilighetene kommer til å spare flere hundre tusen i forhold til tradisjonell utskiftning. 

– Sammenlignet med utskiftning av rørene går jobben mye raskere, noe som gjør det hele svært prisgunstig – samtidig som beboere ikke trenger å flytte ut av leilighetene, avslutter Niklas Wright, daglig leder hos VVS Team Sentral Tromsø. .

Denne saken er produsert av Nordfra Næring i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Nordfra Næring er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 400 64 888, post@nordfra.no eller les mer her!

Kontakt VVS Team Sentral

VVS Team Sentral er en totalentreprenør innen vann og avløp. Det betyr at vi gjør alt fra å pusse opp bad, til serviceoppdrag for private og i næringsbygg. Spyleteamet vårt utfører rørfornying og rørinspeksjon, spyling av tette avløp og mer.

Telefon: 77640100  
post@vvsts.no
Ringvegen 6, 9018 Tromsø
vvs-team.no 

Produsert av Næring i Nord – Nordfra.no

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.