Rørene i hele bygget var så gjennomrustne at VVS Team Sentral i Tromsø måtte være svært forsiktige for ikke å ødelegge dem før jobben i det hele tatt hadde startet.
VVS Team Sentral i Tromsø ble etablert i 2010 og er en totalentreprenør innen vann og avløp. Firmaet uftfører alt fra å pusse opp bad til å utføre serviceoppdrag for private og i næringsbygg. VVS Team Sentral har også et eget spyleteam som utfører rørfornying, rørinspeksjon og spyling av tette avløp.
I 2018 ble Christopher Norø hentet inn som avdelingsleder til spyleteamet.
Spesiell jobb med rapportering til Vatikanet
St. Elisabethsøstrene er en katolsk kongregasjon og har flere kommuniteter i landet. Søstrene eier St. Elisabethhjemmet i Tromsø der de leier ut 30 leiligheter. Hele bygget fra 1976 trengte rehabilitering – men det hastet med rørene.
Selve bygget er konstruert som trappetrinn bakover i terrenget. Lange etasjeskiller med lange rørføringer gav dermed spyleteamet noe å bryne seg på.
Alle rør over bunnledningen fra bakkenivå og oppover ble skiftet i siste liten. Hadde de ventet 5 år til, ville rørene trolig ha rustet helt bort. Det var nå eller aldri, sier Christopher Norø hos VVS Team Sentral.
Siden eierskapet er basert på finansiering, måtte VVS Team Sentral forholde seg til en god porsjon med eiere fra mange land.
– Først ønsket eierne at jobben skulle legges ut på anbud. Men siden vi fra 2011 har hatt et godt forhold til søstrene, insisterte de på at vi skulle få jobben uten anbud, sier Norø.
VVS Team Sentral hjalp søstrene med planlegging og søknaden om støtte fra sine mange eiere.
En av dem satt i selveste Vatikanet i Italia. Slik ble det til at VVS Team Sentral jevnlig rapporterte fremgangen i prosjektet til både Vatikanet og de andre eierne, vel og merke på norsk. Oversettelse til italiensk og andre språk tok søstrene seg av.
Lange rørføringer
I bygget på 5 etasjer hadde ikke spyleteamet tilgang på annet enn oppstikk, altså sluk, toalett, kjøkken og avløp. Alle inngrep ble gjort med utgangspunkt i det som var tilgjengelig på stedet.
– Vi har rørfornyet stammen nedover i alle etasjene med utgangspunkt i oppstikk, bunnledning og stamme i hver leilighet. Alt fra bakkenivå og oppover er nå nye rør, forteller Norø.
Det eneste som gjenstår, er arbeid under bakken, selve bunnledninga ut til det kommunale.
Det forklarer hvordan bygget er bygd opp og hvor mye rør som går der. Det ble noen lange rørføringer i etasjeskillene, sier Norø.
Rehabilitering av rør uten graving
Rørfornying er i praksis rehabilitering av eksisterende rør fra innsiden.
Den mest utbredte metoden innen rørfornying er strømperenovering, også kalt strømpeforing eller relining. Med denne metoden er det mulig å rehabilitere rør via kummer, stakepunkter og sluk, uten å grave, pigge eller rive.
– Vi installerer nye rør inne i de eksisterende rørene ved å bruke en strømpeforing mettet med epoxy. Denne blåser vi opp inne i avløpsrørene. Når den har stått ut herdetiden, har den stivnet i rørets form, sier Norø.
Sluttresultatet blir i praksis et nytt rør inni det gamle, med like bra kvalitet og holdbarhet som et utskiftet rør. Andre fordeler med rørfornying er at det er raskt og kan gjøres mye raskere enn ved utskifting av rørene. Når man slipper graving, pigging og rivning blir det fort også vesentlig rimeligere enn å bytte rør.
Nær sagt alle typer avløpsrør kan rørfornyes, men også vannledninger. Røret må imidlertid være minst 100 mm, og noen flere forutsetninger gjelder enn for avløpsrør.
Jobben ble større enn de så for seg – og tilstanden langt verre
Med så nedslitte rør, var det ekstra viktig å rense rørene svært rolig for ikke å forårsake mer skade enn det som allerede var der.
Ved rørfornying er det nødvendig å beholde formen på røret for å støpe nye rør inne i de gamle.
I St. Elisabethhjemmet var rørene rustet fra innsiden og hele veien ut. Det krevde forsiktig jobbing lag for lag i godset utover, for det var selve rusten som holdt rørene tett.
– Vi vil ha røret så rent som mulig og polerer oss vanligvis ned til stål fordi vi ikke ønsker rust bak strømpa. Siden det var 100 prosent rust i dette tilfellet, måtte vi stoppe før vi polerte oss helt gjennom, sier Norø.
Det er en langsom prosess å beholde et akkurat passe syltynt lag av røret. Men det er nødvendig for å kunne blåse inn en strømpe og støpe.
– Selv om jobben ved St.Elisabethhjemmet bød på noen utfordringer ble sluttresultatet veldig bra, og prosjektet ble ferdigstilt i mai 2022, forklarer Norø.
Stadig mer rørfornying
Rørfornying er et aktuelt tema, både med tanke på økonomi og miljø, så etterspørselen blir stadig større, forteller Niklas Wright, daglig leder hos VVS Team Sentral.
Neste store prosjekt spyleteamet til VVS Team Sentral skal i gang med er på fastlandssiden i Tromsø. Der skal de rørfornye 11 leiligheter. Hver av leilighetene kommer til å spare flere hundre tusen i forhold til tradisjonell utskiftning.
– Sammenlignet med utskiftning av rørene går jobben mye raskere, noe som gjør det hele svært prisgunstig – samtidig som beboere ikke trenger å flytte ut av leilighetene, avslutter Niklas Wright, daglig leder hos VVS Team Sentral Tromsø. .
Kontakt VVS Team Sentral
VVS Team Sentral er en totalentreprenør innen vann og avløp. Det betyr at vi gjør alt fra å pusse opp bad, til serviceoppdrag for private og i næringsbygg. Spyleteamet vårt utfører rørfornying og rørinspeksjon, spyling av tette avløp og mer.
Telefon: 77640100
post@vvsts.no
Ringvegen 6, 9018 Tromsø
vvs-team.no