Å snakke om været er alvorlig ment i Nord-Norge, og vi omtaler det som “han”. “Han e´sur i dag!”. Ikke rart, for vi har fantastisk underholdende og variert vær i nord.
Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv Foto: Terje Rakke -Nordic Life_Vågan
På grunn av det lune vannet i Golfstrømmen har Nord-Norge og Svalbard det mildeste klimaet på disse breddegrader i hele verden. På Værøy, langt nord for Polarsirkelen, går ikke snittemperaturen under null i noen måned, og man har ikke meteorologisk vinter. Til og med sørvestkysten av Svalbard er isfri hele året.
Snørike kystvintre
Langs store deler av Nordlandskysten er det lite snø og milde temperaturer om vinteren. En sørvest storm på havna i Bodø er en stor opplevelse. I fjordene, slik som i Narvik og i Mo i Rana, er det imidlertid godt med snø. Kalde, fuktige nordvestvinder drukner av og til kysten av Vesterålen, Troms og Finnmark i store snømengder.
Kalde, tørre innlandsvintre
Finnmarksvidda er den kaldeste delen av fastlandsnorge, og kulderekorden i Karasjok lyder på -51 grader. Også Indre Troms, innerst i Salten og Indre Helgeland har en typisk innlandsklima med kalde vintre og stabilt, fint vær. På grunn av den tørre lufta merker man ikke kulda så godt, og godt innpakket kan man godt være ute og se etter nordlyset, som selvsagt viser seg oftest der det er tørrest.
Kjapp og effektiv vår
Våren er den tørreste og solrikeste tida på året. På Saltfjellet, i Troms og Finnmark og på Svalbard ligger snøen dyp i april, og frister til ski, skuter og isfiske. Langs Nordlandskysten er det derimot tid for kaffe i solveggen. I mai gjør våren ende på skiføret over hele Nord-Norge, men man er ennå ikke trygg for en snøbyge; kalveria ved pinsetider er visstnok til for å venne de nyfødte reinkalvene om livets harde realiteter.
Russeluft
Av og til om sommeren peser Nord-Norge i hetebølger fra sørøst som sørger for tropenetter og dagtemperaturer over 30, gjerne med de høyeste temperaturene i Øst-Finnmark. Nordlendinger avkledd i sin blåblekeste prakt på stranda erklærer for åpent tv-kamera «blir det varmar no, så fløtte æ sørover».
Vel så hyppig på sommeren er allikavel nordausten, som gir gnistrende klare sommerdager med temperaturer fra 12 til 18 grader.
Sommervotter
Når nordvesten står på midt i juli, faller temperaturen til 4-5 varmegrader på Finnmarkskysten, og toppene i Troms får sukkerdryss. Sørvesten gir mildt og svært fuktig vær, fuktigst lengst i sør. På en vanlig sommerferie i Nord-Norge må du regne med litt av hvert, så pakk alt fra badebukse til lue og votter. Solrike lommer i innlandet, for eksempel Mo i Rana, Skibotn og Alta, får de høyeste sommertemperaturene, mens det er friskest og fuktigst på ytterkysten.
Høst
Høsten er lang og mild i Nord-Norge. Høststormer med kvinnenavn kan gi store nedbørsmengder, men høytrykk gir milde, deilige dagtemperaturer og beinhard nattefrost. I nord våkner man år om annet til et kortvarig snølag tidlig i september, mens helgelendingene ofte ikke ser snø før jul.
Temperaturer
I kyststrøk som Vega, Røst og Vardø er det relativt mildt om vinteren og kjølig på sommeren. Innlandsstrøk som Mosjøen, Bardufoss, Alta og Karasjok er kalde på vinteren og varme om sommeren. Bodø, Harstad og Tromsø er sånn midt i mellom.
Både kulde- og varmerekorden i nord er satt på Finnmarksvidda, mens Øvre Saltdal ved Polarsirkelen har den varmeste sommeren. Røst, midt i Golfstrømmen, har den mildeste vinteren. På Lurøy på Helgeland regner det tre meter i året, mens Dividal i Indre Troms har et tørt steppeklima. Til og med på Svalbard har man målt over 20 grader!