Vi står han av …..

Å snakke om været er alvorlig ment i Nord-Norge, og vi omtaler det som “han”. “Han e´sur i dag!”. Ikke rart, for vi har fantastisk underholdende og variert vær i nord.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv Foto: Terje Rakke -Nordic Life_Vågan

På grunn av det lune vannet i Golfstrømmen har Nord-Norge og Svalbard det mildeste klimaet på disse breddegrader i hele verden. På Værøy, langt nord for Polarsirkelen, går ikke snittemperaturen under null i noen måned, og man har ikke meteorologisk vinter. Til og med sørvestkysten av Svalbard er isfri hele året.

Foto: Ernst Furuhatt_www.nordnorge.com_Bodø

Snørike kystvintre

Langs store deler av Nordlandskysten er det lite snø og milde temperaturer om vinteren. En sørvest storm på havna i Bodø er en stor opplevelse. I fjordene, slik som i Narvik og i Mo i Rana, er det imidlertid godt med snø. Kalde, fuktige nordvestvinder drukner av og til kysten av Vesterålen, Troms og Finnmark i store snømengder.

Foto: Erlend Haarberg _www.visithelgeland.com_Vefsn

Kalde, tørre innlandsvintre

Finnmarksvidda er den kaldeste delen av fastlandsnorge, og kulderekorden i Karasjok lyder på -51 grader. Også Indre Troms, innerst i Salten og Indre Helgeland har en typisk innlandsklima med kalde vintre og stabilt, fint vær. På grunn av den tørre lufta merker man ikke kulda så godt, og godt innpakket kan man godt være ute og se etter nordlyset, som selvsagt viser seg oftest der det er tørrest.

Innlandsklima som Indre-Troms gir ofte kalde vintre med stabilt og fint vær. Foto: Bjørn Klauer_www.nordnorge.com_Bardu

Kjapp og effektiv vår

Våren er den tørreste og solrikeste tida på året. På Saltfjellet, i Troms og Finnmark og på Svalbard ligger snøen dyp i april, og frister til ski, skuter og isfiske. Langs Nordlandskysten er det derimot tid for kaffe i solveggen. I mai gjør våren ende på skiføret over hele Nord-Norge, men man er ennå ikke trygg for en snøbyge; kalveria ved pinsetider er visstnok til for å venne de nyfødte reinkalvene om livets harde realiteter.

Våren har gjort sitt inntog i nord, og ski blir byttet ut med tursko. Foto: Marit Elise Solbakken_BL-GK_Gildeskaal

Russeluft

Av og til om sommeren peser Nord-Norge i hetebølger fra sørøst som sørger for tropenetter og dagtemperaturer over 30, gjerne med de høyeste temperaturene i Øst-Finnmark. Nordlendinger avkledd i sin blåblekeste prakt på stranda erklærer for åpent tv-kamera  «blir det varmar no, så fløtte æ sørover».

Av og til om sommeren peser Nord-Norge i hetebølger fra sørøst og gir grobunn for uttrykket «blir det varmar no, så fløtte æ sørover».
Foto: Terje Rakke – Nordic Life_www.nordnorge.com_Vestvågøy

Vel så hyppig på sommeren er allikavel nordausten, som gir gnistrende klare sommerdager med temperaturer fra 12 til 18 grader.

Sommervotter

Full vinter i september. I Tromsø kan vinteren komme tidlig, selv om det bare blir
med en kort visitt før mildværet igjen tar høsten tilbake. Foto: Gaute Bruvik_www.nordnorge.com_Tromsø

Når nordvesten står på midt i juli, faller temperaturen til 4-5 varmegrader på Finnmarkskysten, og toppene i Troms får sukkerdryss. Sørvesten gir mildt og svært fuktig vær, fuktigst lengst i sør.  På en vanlig sommerferie i Nord-Norge må du regne med litt av hvert, så pakk alt fra badebukse til lue og votter. Solrike lommer i innlandet, for eksempel Mo i Rana, Skibotn og Alta, får de høyeste sommertemperaturene, mens det er friskest og fuktigst på ytterkysten.

Høst

Høsten er lang og mild i Nord-Norge. Høststormer med kvinnenavn kan gi store nedbørsmengder, men høytrykk gir milde, deilige dagtemperaturer og beinhard nattefrost. I nord våkner man år om annet til et kortvarig snølag tidlig i september, mens helgelendingene ofte ikke ser snø før jul.

Temperaturer

I kyststrøk som Vega, Røst og Vardø er det relativt mildt om vinteren og kjølig på sommeren. Innlandsstrøk som Mosjøen, Bardufoss, Alta og Karasjok er kalde på vinteren og varme om sommeren. Bodø, Harstad og Tromsø er sånn midt i mellom.

“Vi står han av” – å være ute når stormkastene tar tak på kysten av Nord-Norge kan være
både facinerende, og til tider skummelt. Foto: Bjørn Erik Olsen_www.nordnorge.com_Bodø

Både kulde- og varmerekorden i nord er satt på Finnmarksvidda, mens Øvre Saltdal ved Polarsirkelen har den varmeste sommeren. Røst, midt i Golfstrømmen, har den mildeste vinteren. På Lurøy på Helgeland regner det tre meter i året, mens Dividal i Indre Troms har et tørt steppeklima. Til og med på Svalbard har man målt over 20 grader!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.