https://vimeo.com/360756282

Tromsøbadet er blitt en stor suksess i nord

Det nye Tromsøbadet inneholder familiebad, helsebad, velværebad og idrettsbad. Mer enn 2000 kvadratmeter vannflater hvor man kan svømme, stupe, rutsje, lære, leke, vasse, svette, fryse, nyte og sløve. I august 2019 åpnet Tromsøbadet på Templarheimen.

Tromsøbadet inneholder definitivt noe for enhver smak, og vil garantert gi varme og glede enten du velger å henge over bassengkanten utendørs og skue mot fjellene på Kvaløya, eller du lar deg fange av malstrømmen for å bli slukt av bølgene.

Tromsøbadets utendørs basseng med flott utsikt mot fjellene på Kvaløya. Foto: Marius Fiskum

Tromsøbadet blir et framtidsrettet folkebad – midt i hjertet av Tromsøya

Her inne kan du svette i dampbadet, løse verdensproblemer i en av badstuene, eller kjøle deg ned i kaldkulpen mens ungene leker ivrig blant fontener og rutsjebaner. 

De ansatte hosTromsøbadet står klar til å ta i mot mange glade badegjester i årene fremover. Foto: Marius Fiskum

Det nye folkebadet inneholder også Norges nordligste 50-meters konkurransebasseng som holder olympiske mål og kvaliteter.

Tromsøbadet har landets nordligste 50-meters konkurransebasseng med olympiske mål og kvaliteter.
Tromsøbadet har landets nordligste 50-meters konkurransebasseng med olympiske mål og kvaliteter.

Tromsøbadet – en møteplass for hele landsdelen

– Tromsøbadet blir et framtidsrettet folkebad – midt i hjertet av Tromsøya, og midt i kraftsenteret for den nye idrettsbyen Tromsø. Anlegget blir en møteplass for hele landsdelen hvor opplæring, lek, mosjon, velvære og konkurranser kan foregå side om side i flere topp moderne badeavdelinger, beskriver Siv Hege Helsing Schrøen, daglig leder i Tromsøbadet

Tromsobadet har låsbar parkering for sykkel, ski, og spark.

Tromsøbadet ligger på toppen av Tromsøya med utsikt mot de vakre Kvaløyfjellene og Sandnessundet i vest. Badet ligger like inntil Tromsø skistadion som rommer høy skiaktivitet vinterstid. Lysløypa som knytter sammen store deler av Tromsøya løper forbi badet og gir mulighet for tilkomst gjennom grønne strukturer og utenom trafikkerte veger.

En tur til badet kan kombineres med sykkeltur, skitur og sparketur. Tromsobadet har låsbar parkering for sykkel, ski, og sågar for spark.

Nydelig utsikt mot de vakre Kvaløyfjellene og Sandnessundet i vest.

Hele pakken gir et enormt løft for både idretten, badegleden og ikke minst svømmeundervisningen i byen, sier Siv Hege Helsing Schrøen

Klatrehall

En del av pakken som Siv Hege Helsing Schrøen viser til er den nye klatrehallen til Tromsø Klatresenter. Det nye klatresenteret finner du rett innenfor døren til Tromsøbadet, og består av topp moderne fasiliteter for både tauklatring, buldring, og et eget aktivitetsrom for barn.

Klatresenteret er åpent for alle og tilbyr en rekke kurs og aktiviteter. Les mer tromsoklatresenter.no

Klatreklubben har flere treningsgrupper for barn, ungdom og paraklatrere, både for de som er helt nybegynnere, litt øvet og konkurransesatsende.

Svømmeundervisning til nytt nivå

– Via et opplæringsprogram kalt ”Svøm Tromsø” vil alle skoleungene i Tromsø nå få det samme gode tilbudet i den nye Tromsøhallen uavhengig av skole og kompetanse til de ulike lærerne.

Store og små storkoser seg på Tromsøs nye folkebad. Foto fra Tromsøbadet: Marius Fiskum

Vi bygger dette programmet etter en mal som er utprøvd i Bergen, og som kan vise til helt utrolig gode resultater. Vi er sikre på at denne modellen, hvor det alltid er profesjonelle svømmetrenere sammen med barna, vil ta svømmeundervisningen til et helt nytt nivå, mener Siv.

Større attraksjon

Direktør for kultur og idrett i kommunen, Bjarte Kristoffersen, forteller at historikken til det nye folkebadet strekker seg mer enn 10 år tilbake i tid da man etter å ha evaluert bassengsituasjonen i kommunen kom frem til at kapasiteten var for liten både med tanke på svømmeundervisningen og i forhold til det idrettslige.

Et spennende og variert nybygg fullspekket med aktiviteter for store og små. Foto: Lars Åke Andersen.

– I etterkant av denne evalueringen vurderte vi to ulike muligheter. Enten renovere eksisterende anlegg i tillegg til å bygge et nytt enkelt svømmebasseng, eller å gå for et større folkebad hvor mer kunne samordnes under samme tak

Kostnadsbildene for de to ulike senarioene var noen lunde lik, og vi valgte derfor å gå for et nytt større folkebad hvor vi vurderte den kommersielle attraksjonen til å være vesentlig høyere, noe som igjen vil føre til bedre drift i tiden fremover, mener Kristoffersen som nå er overbevist om at Tromsø har fått et av landets fineste folkebad.

Komplekst og lærerikt

Seks år er gått siden det omfattende  prosjekterings-, planleggings- og byggingsarbeidet startet.

– Det har vært både spennende, utfordrende, krevende og ekstremt lærerikt, sier prosjektleder Gaute Pedersen hos WSP.

Han forteller at prosjektet har vært gjennomført som sidestilte byggherrestyrte entrepriser, og Pedersen beskriver Tromsøbadet som et av de mest komplekse byggene som er ført opp i nord, noe et teknisk rom på langt over 2000 kvadrat vitner om.

Gjenbruker 80 prosent av vannet brukt til rengjøring

I Tromsøbadet blir hele 80 prosent av det som er vann brukt til rengjøring, renset på stedet og brukt på ny. Dette er vann som vanligvis går rett i avløpet.

Badeanlegget Tromsøbadet er gedigent – 17 000 kvadratmeter stort – og dermed blant de største i landet. Det forbruker potensielt mye energi, og alle energi- og miljøløsningene er derfor valgt med tanke på gjenbruk. At 80 prosent av vannet brukt til rengjøring, renses og brukes på ny, innebærer store innsparinger på energi.

Gjenbruker 80 prosent av vannet brukt til rengjøring.

Gjenbruk av vann

Siden badeanlegget inneholder mange forskjellige bassenger, gir de store vannflatene mye fordampning i løpet av et døgn, noe som gjør at man stadig må etterfylle vann i bassengene. Det krever mye energi.

For å spare energi og penger ved denne etterfyllingen, gjenbruker man derfor vann fra andre deler av badeanlegget. Vann som brukes til å rense filtrene i bassengene går i andre bassenganlegg vanligvis rett ut i avløpsrør og forsvinner ut. Men Tromsøbadet har en egen gjenvinningsenhet som gjør det mulig å gjenbruke 75-80 prosent av dette vannet og bruke det til å etterfylle bassengene. Bare dette er beregnet å gi kommunen en innsparing på én million årlig i vannavgift og energi. 

Tromsøbadet er et av de mest komplekse byggene som er ført opp i nord.

Rådgivningsfirmaet Asplan Viak, som har prosjektert løsningen, anslår at varmegjenvinningen fra bassengvannet vil spare energi tilsvarende 400.000 kilowattimer årlig.

Da planleggingen startet i 2014, var målet at dette skulle bli landets mest vann- og energieffektive badeanlegg regnet etter antall besøkende.

Eget vannkretsløp står for mye av oppvarmingen

Tettheten i bygget gjør at 75 prosent mindre luft enn det som er standarden, lekker inn og ut av bygget. Det er avgjørende for å spare energi i et bygg med veldig høye temperaturer og høy luftfuktighet.

– Vi har lagt oss på høyere standarder for isolasjon enn det som kreves i teknisk forskrift. I slike anlegg er det også svært viktig å unngå kuldebroer for å slippe kondens. Med høye temperaturer og høy luftfuktighet blir det fort problemer hvis det kommer mye kald luft inn, derfor har vi også redusert luftlekkasjer til et minimum, sier miljøansvarlig Fritjof Salvesen i Asplan Viak.

Tromsøbadet har også varmepumper som brukes til gjenvinning av varmen fra avløpsvannet fra vask og dusjer, som igjen går til oppvarmingen av nytt varmtvann i dusj og kraner. På denne måten sparer man mye energi i det indre vannkretsløpet i badeanlegget.

Ny badekultur

Når dørene åpnet i slutten av august var hele byens befolkning invitert til en storstilt åpningsfest. En badefest Siv Hege Helsing Schrøen håper og tror skal vedvare i årene fremover.

Badeglede.

De neste månedene og årene vil hun gå i bresjen for å skape en helt ny badeglede og badekultur i ishavsbyen.

– Det skal alltid finnes en god grunn til å besøke oss. Vi må forteller historier om våre herlige velværeavdeling, dele idrettsgledene fra de mange svømmebanene og ikke minst formidle masse plasking og lek. Slik skal vi skape en helt ny badekultur i Tromsø, avslutter hun.

Leverandøroversikt.

Vi gratulerer Tromsøbadet med nytt flott badeanlegg, og takker for oppdraget.


Asplan Viak har planlagt og prosjektert bygget og anlegget rundt.

WSP har hatt prosjektledelse av Tromsøbadet.

Firesafe har levert branntetting ved Tromsøbadet.

Infotech AS har levert Adgangskontroll. Vi takker så mye for at vi fikk bidra på dette prosjektet sammen med PEAB Bjørn Bygg.

Schwenke har utført maling, gulv og flisarbeid.

Opak har utført byggeledelsen på VVS.

DS Nor har prosjektert, produsert og montert gitterdragerne over idrettsbassenget.

Nordic Crane har utført og levert kran- og transporttjenester.

Processing har levert heve og senkegulv til basseng, vannattraksjoner, renseteknikkutstyr til svømmebasseng.

Celsa Steelservice AS har levert armeringen.

Sundolitt har levert isolasjon til Tromsøbadet.

Bergersen Flis har levert flis og byggkjemi.

Element Nor har prosjektert, levert og montert betongelementer på Tromsøbadet.

Visinor har våtsandblåst veggene før overflatebehandling.

VVS24 har utført kontroll av nyanlegg utvendig VA.

WIKS har levert tribunen med 348 sitteplasser.

Neumann Tromsø har levert byggevarene til Tromsøbadet.

Nor Construction har levert rekkverk og aluminium.

Norsurvey har levert oppmåling.

POLARKRAFT har levert byggestrømmen.

Nord Norsk Aluminium har levert alt av glassvegger, vinduer og dører, både utvendig og innvendig.

PROFF RENT AS har utført byggvasken.

Tettearbeidet og flyteavretting er utført av Ing. Odd Lorentzen

Bygginnredning har levert himlinger.

KSK Bygg har utført alt av gulvstøp og betongsliping.

Klubben AS er stolt leverandør av klatrevegg, startpaller, baneskilletau, 1- og 3 meter stup og det siste innen tidtaking og skjerm til Tromsøbadet.


Les også:

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.