Til gjennomgang

Nye Gruben Barneskole er blitt Tre og Betong sitt største prosjekt noensinne

Tre og Betong ble startet i 1945 av Trygve Svendsen. Fire generasjoner senere reiser selskapet den største totalentreprisen i firmaets historie – nye Gruben Barneskole.

Året var 1945. Regionen sto på randen av et industrieventyr og en vekst helgelendingene knapt kunne ane konturene av. Byggeaktiviteten var stor både i og rundt Mo, og i takt med Helgelands-samfunnet har Tre og Betong AS utviklet seg. Arven etter Trygve Svendsen er i dag en solid familiebedrift med høy tillit i markedet og en stabil arbeidsstokk på 45 ansatte.

Næring i Nord møter far og sønn, Geir og Martin Lorentsen. Martin er fjerde generasjon etterkommer av gründer Svendsen.

Geir og Martin Lorentsen sammen med to av de ansatte ved nylig ferdigstilte Gruben barneskole.

– Det er utrolig givende å være en del av samfunnsutviklingen over en lang periode.

Martin Lorentsen

Sirkelen sluttet

Prosjektingeniør Martin – oldebarn av Trygve Svendsen – visste tidlig hva han ville jobbe med. Nå er han for alvor en del av de lange linjene når de fatt på renoveringen av Bankbygget i Mo sentrum.

– Det er artig å tenke på at det var Tre og Betong som reiste bygget på midten av 80-tallet. Man føler jo litt at sirkelen blir sluttet når vi skal totalrenovere og fornye bygget til dagens standard. 

Dette blir også Tre og Betongs første prosjekt som skal miljøsertifiseres med “BREEM In Use”, forklarer Martin.

Martin og Geir Lorentsen hos Tre og Betong AS er stolte av å videreføre arven etter Trygve Svendsen.

For byggherre Bankbygg Mo AS tar Tre og Betong ei grundig overhaling av banklokalet som fram til i dag har huset Mo Sparebank, Sparebanken Rana, Helgeland Sparebank og Sparebank 1 Helgeland.

Bygget skal fornyes etter alle kunstens regler, både bygningsmessig og teknisk for alle fagområder. Det skal skiftes vinduer, etterisoleres, bygges nye skillevegger og himlinger. Omtrent alt av teknisk infrastruktur skal også skiftes ut.

Det krever at selskapet har tunga rett i munnen og tenker miljø i alle ledd, fra metodene de bruker til materialbruk og sortering av avfall.

– Det bli spennende, lærerikt og bra for miljøet. Det er i aller høyeste grad krevende og det gjelder å følge med i timen for å sikre bærekraftig og miljøvennlig utvikling i bransjen, slår ingeniør Lorentsen fast.

Nye Gruben barneskole hvor Tre og Betong har vært totalentreprenør.

Nye Gruben barneskole

Et monumentalt skolebygg i massivtre er reist på Gruben i Rana kommune. Midt under pandemien har Tre og Betong sluttført det største prosjektet i firmaets 76 år lange historie, og et gigantisk løft for oppvekstmiljøet i Rana. 

530 elever og 70 ansatte får en ny hverdag når bygget om kort tid overleveres. Prosjektet inkluderer også SFO, ATO, vei og parkering samt tilpassede utearealer.

Se video fra nye Gruben barneskole under.

– Som lokal entreprenør er vi stolte av å få bygge Rana kommunes første store bygg i massivtre.

Nye Gruben barneskole.

For oss betyr dette nye metoder, materialer og rutiner, noe som gjør prosjektet ekstra spennende. At bygget utføres i massivtre stiller også ekstra høye kvalitetskrav til oss – noe våre ansatte har levert til nå, og ser frem til fortsatt å levere, sier Geir Lorentsen.

Nye Gruben barneskole.

Bedriften kan skilte med 90 prosent sorteringsgrad av avfall, og i perioder har nye elementer blitt montert hvert tiende minutt. Byggherre er godt fornøyd med fremdriften i prosjektet.

– Et svært prosjekt og en omfattende jobb. Vi har gode erfaringer og relasjoner til entreprenøren og er svært fornøyd med en vel utført jobb. Det har gått veldig bra, også med utfordringer i forhold til pandemien som har vært taklet på en god måte, sier prosjektleder i Rana kommune, Jon Einar Tuven.

Lorentsen vil på sin side gi honnør til en kommune som fokuserer på helse og miljø.

Nye Gruben barneskole.

– Det bidrar til at våre byggeplasser blir både tryggere og mer miljøvennlige arbeidsplasser – noe vi hele tiden jobber for. Vi rapporterer status og avholder regelmessige møter med kommunen. Tilbakemeldingene vi får er positive, sier Lorentsen.

Tre og Betong har satt synlige spor etter seg i samfunnet siden 1945, og alt later til at de fortsatt vil være med på å forme omgivelsene for store og små lokalt i Rana og regionalt på Helgeland.

Deres neste store prosjekt vil i alle fall glede store og små i årene som kommer.

Nytt prosjekt – Gruben Allaktivitetshus

For byggherre GIL Eiendom AS er Tre og Betong allerede godt i gang med fundamenteringen til det som kommer til å bli Grubens nye storstue: Gruben Allaktivitetshus.

Tre og Betong allerede godt i gang med nye prosjekter.

På over ti tusen kvadratmeter skal det foregå et mylder av aktiviteter. I bygget blir det komplett idrettshall, turnhall og klatresenter. Det blir arealer for kampsport, cageball, squash og sågar E-sport mm. I tillegg blir det også arealer for fritidsklubb, samfunnshus og black box.

– Anlegget blir et fantastisk tilskudd til både Gruben, Mo i Rana og regionene rundt. Vi er veldig stolt av å være med på å reise dette bygget, forteller Lorentsen.

Fremtidsplaner

For årene som kommer har bedriften også noen prioriteringer som henger høyt.

Far og sønn forteller at den aller viktigste ingrediensen i utviklinga til den vitale 75-åringen Tre og Betong, er flinke folk i arbeidsstokken.

– Vi ønsker de beste håndverkerne, og da kan vi ikke plukke fra bare halvparten. Vi ønsker oss flere jenter i bransjen, og jobber knallhardt for å rekruttere.

Martin og Geir Lorentsen hos Tre og Betong AS er opptatt av å legge til rette for fremtiden og rekruttering av dyktige fagfolk.

I dag har vi tre kvinner blant lærlingene, og de gjør en fantastisk jobb. Det handler ikke om noen form for kvotering, det handler om at vi vil ha de beste folkene. I tillegg er det veldig positivt for arbeidsmiljøet og mangfoldet, sier Martin Lorentsen til Næring i Nord.

Bransjen står midt i en rivende digital utvikling, og Tre og Betong ligger langt fremme i skoen. Nye verktøy der man jobber med 3D-modeller av byggeprosjektene framfor tradisjonelle tegninger er den nye standarden.

– Dagens unge innehar grunnkompetanse som de eldre ikke har, og de eldre håndverkerne har en årelang kompetanse innen godt handverk. Det er der generasjonene kan spille hverandre gode, og lære hverandre mye. På den måten får vi videreført tradisjonene, samtidig som vi moderniseres, avslutter Martin Lorentsen.

Denne saken er produsert av Næring i Nord i tett samarbeid med, og på oppdrag av omtalt aktør i saken. Næring i Nord er en kommersiell aktør som profilerer og markedsfører nordnorske bedrifter. Ønsker dere å bli profilert på Nordfra.no, eller har noen spørsmål? Ta kontakt på telefon 977 89 477, post@nin.no eller les mer her!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.