6. februar feirer det samiske folk nasjonaldag, eller samefolkets dag som dagen også kalles. På vidda, i by og bygd, på skoler og i barnehager, i lavvu og i byleiligheter, på Sametinget og på Stortinget, feires dagen med kulturinnslag, taler, og smakfulle tradisjonelle matretter.
Ardis Kaspersen, en av våre kokebokforfattere med fokus på tradisjonsmat skrev i boken “Samisk mat og kultur” at “samisk mat er spesiell og har et drag av fremmedartet kultur. Ikke minst er den preget av urinstinkt og overlevelsesevne noe mange kan misunne”. Hun har så rett!
Hovedingrediensen i middagsrettene er ofte reinsdyr. Men hold an litt. Den samiske mattradisjonen er mye mer enn variasjoner over rein.
Eirik nilsen, Senja Matstudio
Den samiske mattradisjonen er ikke farget av feinschmeckeri og balansekunst. Her er det enkle retter med mye energi, og ikke nevneverdig overraskende:
Hovedingrediensen i middagsrettene er ofte reinsdyr. Men hold an litt. Den samiske mattradisjonen er mye mer enn variasjoner over rein. Småvilt, ferskvannsfisk, saltvannsfisk, bakst, supper, og desserter av ulike bærsorter var og er en del av samefolkets meny. Vi har bare ikke blitt eksponert godt nok for matskattene i den samiske kulturen.

Vi markerer samefolkets dag med en av mine favoritter blant samiske retter, nemlig Bidos.
Server i dype tallerkener. Brød med godt smør eller flatbrød er godt til bidos. Rørt tyttebær eller en søt ripsgelé gir bidosen et ekstra løft.
God middag 🙂
Ingredienser
Slik gjør du
Notater