Revixit har en visjon om at alle råvarene fra deres produksjon skal kunne gjenvinnes. Visjonen går hånd i hånd med det latinske navnet deres, som kan oversettes med «Om igjen».
Det var i fjor sommer at Revixit så dagens lys, og Nord-Norges eneste sluttbehandlingsselskap for kabel ble etablert. Siden oppstart har idéene strømmet på, og daglig leder Tove Albrigtsen forteller at de har en håndfull med pågående forskningsprosjekt.
-Vi syns jo selv at vi har fått til mye siden vi startet opp for litt over ett år siden. Hos Revixit er vi opptatt av å redusere den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering.
Tove Albrigtsen
Ett av tiltakene er å etablere solcelleanlegg på produksjonslokalet. Dette gjør at Revixit benytter egenprodusert strøm i produksjonen.
Gjennomfører forskning på plast
Selskapet har tatt et steg videre ved at de ser på muligheten for å starte et plastproduksjonssenter for gjenvunnet plast. Plastprosjektet har de fått støtte til gjennom KUPA, som bistår dem i forskningsprosjektet.
– På del én av prosjektet har vi også fått støttemidler fra Foreign Arctic v/Troms og Finnmark Fylkeskommune, og SINTEF har kartlagt egenskapene og kvaliteten på den plasten vi samler inn.
Tove Albrigtsen
Nå starter vi på del to av prosjektet i samarbeid med KUPA, Norsk Katapultsenter og Norner. I denne delen skal vi se hva plasten er egnet for og hva vi kan produsere av den, forteller en engasjert Albrigtsen.
I første omgang er det plast fra kabel, men dette skal etter hvert utvides til andre plastavfallsfraksjoner.
Holder det lokalt
Drømmen til Revixit er å utvikle bedriften i den retningen at de kan sluttbehandle kabelen, og gjenvinne alle komponentene i kabelen for videre bruk i regionen. Selskapet har en mer miljøvennlig måte å gjenvinne de væskefylte kablene på.
Den vanligste måten å fjerne fett fra kabler i dag er å tilsette kritt som suger til seg fettet. Dette vil resultater i enda et nytt avfallsprodukt, og det er det Revixit ønsker å unngå.
-Vi har utviklet en metode som tømmer de væskefylte kablene for fett, hvor vi får separert fettet som et rent produkt. Fettet kan da eventuelt benyttes i ny kabelproduksjon.
Tove Albrigtsen
Mål om flere grønne jobber
I dag er de tre ansatte i bedriften, men målet er å bidra til enda flere grønne jobber i Nord-Norge. Det er ikke mangel på baller i lufta hos Revixit, og ser på seg selv som en veldig spisset organisasjon.
Kapasiteten vår er også stor nok til å kunne ta imot mye større mengder fra både næringsliv og private aktører. Vi ønsker at våre kunder skal se verdien av å sortere ut kablene, og at vi sammen kan gjøre en forskjell for at vi skal klare å nå de bærekraftmålene som er satt, forteller Tove Albrigtsen.
Bærekraftig gjenvinning i lokalmiljø
Som eneste selskap i Nord-Norge som driver med sluttbehandling av kabel, ønsker de å få frem at bedrifter som sender kablene sine sørover har mulighet til å redusere transportutslipp.
Nettopp ved å bruke en aktør som er nærmere kan man redusere det totale Co2-fotavtrykket.
-Vi ser at det hjelper å samarbeide med flere om de store miljøutfordringene. I tillegg prøver vi å jobbe mot FN sitt bærekraftmål om å drive bærekraftig gjenvinning i lokalmiljø, avslutter Tove Albrigtsen hos Revixit stolt.
Les også: