1000 kunder om dagen tar turen til Rema 1000 Ankenes. – Vi elsker all aloen, sier kjøpmann Harald Anthonsen.
Det piper i ryggealarmen idet lastebilen rygger seg inn mot varemottaket. Det er fredag, hovedleveringsdagen til Rema 1000 Ankenes, og butikken koker av liv. Hyllene skal fylles og butikken skal shines og ryddes og gjøres klar til helgehandelen.
I løpet av ei uke bærer kundene med seg til sammen fire lastebil-lass med varer over dørstokken. Med et gjennomsnitt på 1000 kunder om dagen er det kanskje ikke så rart at butikken blir like mye en møteplass som et sted man handler det man trenger i hverdagen.
Kjøpmann med stor K
Kall ham verken daglig leder, sjef, styreleder eller hovedaksjoner. Han er kjøpmann med stor K, som er å finne minst mulig på bakrommet, mest mulig med god tilfart mellom butikkhyllene.
Han liker all aloen, alt som skjer rundt dem og måten de jobber på.
– Mine foreldre drev Rema Harstad siden 1984, så jeg er nesten født med rødt, hvitt og blått blod. Jeg er arvelig belastet, men med positivt fortegn. Den sosiale delen ved å være i butikken, kunne yte service, være glad, lykkelig og fornøyd trives jeg utrolig godt med, slår han fast.
En familiebedrift
I Rema-systemet har de mye frihet, samtidig som de får gode føringer om hvordan de skal ha ting og tang.
Siden 1992 har han jobbet fast i Rema- systemet. De siste to tiårene som sjef for Rema 1000 Ankenes.
– Denne butikken ble bygget ny i 2004, og vi har ikke slitt den ut ennå. Overhodet ikke. Vi passer godt på han, sier Harald.
Ann-Linda Johnsen som han er gift med, og ungene deres Thomas på 17 og Tonje på 19 er en viktig del av butikken, som uten tvil kan kalles en familiebedrift. Det har blitt en del av livsstilen for dem alle.
Det har ikke vært fritt for familietid mellom hyllene oppigjennom årene. Søndagene og under varetellinger har ungene kunne tatt med venner og hatt TV og rollerblades på.
– Veien til helgevakter ved siden av skolen ble kort. Å lære seg hva jobb er, hvor pengene kommer fra, det er litt lærdom også oppi det. Den første lønna man har tjent selv er stor. En viktig milepæl som ikke kan fortelles, den må oppleves, sier kjøpmannen.
Alpine Ankenes
For nærmiljøet er Rema 1000 Ankenes ikke bare en butikk. Det er en av butikkene i Narvik-området med størst omsetning, en positiv miljøskaper, samt en viktig bidragsyter for lokale dugnaden på Ankenes og nærområdet.
Hvert eneste år donerer butikken over en halv million kroner til lokale lag og foreninger i form av sponsing, gevinster og støtte.
– På den flunkende nye panteautomaten har vi opprettet en egen knapp for å donere panten til Ankenes Alpinklubb, den håper vi kundene vil benytte seg av, sier kjøpmann Harald Anthonsen.
Ankenes Alpinklubb er en frivillig- og dugnadsbasert klubb.
– Den jobben de gjør er viktig for ungene som vokser opp på den her sida. Uten den dugnadsgjengen som har holdt på i mange år og holdt liv i tråkkemaskiner, heiser og kaféer hadde vi ikke kunnet hatt det fellesskapet. De gjør en formidabel jobb, og det uten samme støtte som andre alpinanlegg i området får, sier Harald.
De ansatte er butikken
20 ansatte som vet hva de holder på med og yter god service er ryggraden i drifta, og kanskje også noe av grunnen til at butikken går så det suser.
– Du må legge sjela i det for å få det som du ønsker. Hadde jeg ikke hatt omtanke for butikken, hadde det gjenspeilet seg i butikken. Det legger grunnlaget for miljøet.
Rema-butikken på Ankenes er opptatt av en stabil arbeidsstokk som er dedikert og raus. Mange av dem du treffer her, har vært en del av kollegiet i en årrekke. Det tror kjøpmann Anthonsen er noe av årsaken til at det har gått så bra.
– Det er de ansatte som er butikken. Å delegere og kunne ha noen som kan sine saker er det viktigste. Det være seg frukt og grønt, ferskvarer, meieri, en egen dedikert person til kassa, kontroll på frysevarer, tørrvarer og plassering av varer.
Siden 2019 har Rema 1000 Ankenes økt omsetningen med over 10 millioner kroner, og i år har kjøpmannen signert en ny avtale med REMA som varer i fem år til.
Så Narvik-folket blir nok plaget med harstadværinger i noen år til, avslutter kjøpmann Harald Anthonsen humoristisk.