Moltesesongen er i gang i Nord-Norge. Foto: Michael Ulriksen

Høstens gull

De er så ettertraktet at naboer skuler mistenkelig på hverandre, og de beste stedene vernes med falske posisjonsbeskrivelser. De ivrigste starter til og med jakten på dem fra luften. Når moltesesongen er i gang, herjer gullfeberen i nord.

Tekst og foto: Michael Ulriksen

På nordnorske vidder, moltemyrer og i nordnorske fjell utspiller det årlig seg et vidunderlig arktisk eventyr. Under august- og septembersola er tonnevis av forlokkende moltebær i ferd med kle seg i sin skjønneste gyldne skrud.

Gule og saftige står de tett i tett på myrene og i bakkene og kaller og lokker oss mennesker høyere opp og lengre inn. Og vi lar oss lokke.

For få, om noen naturressurser på den nordlige halvkule, står så høyt i kurs som den lille men akk så verdifulle moltebæra.

Trives i nord. Foto: Michael Ulriksen

Hva er det egentlig som er så spesielt med den?

Holder deg ung

I tillegg til benzosyren inneholder molter en rekke stoffer som gjør at de ikke gjærer eller mugner så lett. Bærene har god effekt ved mage-tarm-infeksjoner og ble i gamle dager også brukt mot infeksjoner i sår.

Holder deg ung. Foto: Michael Ulriksen

Ny forsking har også vist at molter inneholder rikelig med planteantioksidanter som beskytter mot både kreft og hjertekarsykdommer. Stoffer som også kan være viktige for å redusere aldringsprosesser i kroppen.

Trives i nord

Selv om moltene finnes over store deler av landet trives de kanskje best her oppe hvor sommerdagen er evig og hvor nordlysets flammehimmel vokter over dem gjennom den mørke årstiden. 

Moltesesongen er i gang i Nord-Norge. Foto: Michael Ulriksen

En vinter med mye beskyttende snø og en vår med mye innsekter, er to av de viktigste årsakene til naturen nå glitrer i gull.

God bærhøst. Foto: Michael Ulriksen

Gullfeberen kjenner ingen grenser, det er bare å la seg smitte.

Moltekrem

Nydelig moltekrem fra nyplukkede molter. Foto: Michael Ulriksen

Den tradisjonelle moltekremen kan toppes med revet sjokolade, hele bær og frisk sitronmelisse for å heve både den visuelle og gastronomiske opplevelsen. Serveres den med krumkaker eller nystekte vafler snakker vi om fullkommen nordnorsk ganefryd.

God bærhøst!

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.