LOFOTEN | Annonseinnhold

Implementerer ny teknologi på båter

Dedikert skipselektroniker Øystein Mareliussen hos Lofoten Elektro sparer fiskerne for mye tid og plunder.

Vi befinner oss midt i ett av verdens rikeste og reneste fiskefelt. Her i Lofoten lever folket med og av havet, og alle båtførere og fiskere har sine egne behov og rutiner. Da er det om å gjøre å ha en båt som gjør nytten.

Ingen båter er like, og alle har forskjellige behov. Mange ganger må vi skreddersy løsninger, sier Øystein Mareliussen.

Ingen båter er like, og alle har forskjellige behov. Mange ganger må vi skreddersy løsninger, sier Øystein Mareliussen.

Han kommer fra Styrkesnes i Sørfold kommune, og har slått seg ned i Lofoten for godt.

Nye kollegaer

For vel ett år siden jobbet Øystein Mareliussen for seg selv med skipselektronikken. Så kom Lofoten Elektro og prikket han på skuldra, og vips fikk han 70 nye kolleger fordelt på Leknes og Svolvær, og kunne konsentrere seg om det han kan best.

Det var bare å kjøre i gang og fortsette på samme bølgen, denne gang med mange gode kolleger og en administrasjon som gjør at jeg kan fokusere mer på kundene og teknologien. Lofoten Elektro har jo et større maritimt og faglig miljø, og i tillegg er det større tilfang av kunder. Det har eksplodert, noe voldsomt i og med at de nå kan være totalleverandør, sier Øystein.

Nye løsninger

Skipsteknologien de tilbyr sparer fiskere, oppdrettere og andre som driver i den blå næringa for mye tid og plunder. Det kommer stadig nye løsninger, og i det siste er det én nyvinning som er mottatt med stor jubel.

Moderne skipsteknologi sparer fiskere, oppdrettere og andre som driver i den blå næringa for mye tid og plunder.

Ved hjelp av kartplotter og internett gjøres en telefonisk tjeneste digital. Du slipper å drive å ringe til Kystvakta. Du gjør bare noen tastetrykk, så er fangst og beliggenhet innmeldt. Ikke minst har man mulighet til å se hvor det står tettest med bruk, og man unngår at bruk kommer oppå hverandre, forklarer Øystein.

Han kommer fra Styrkesnes i Sørfold kommune, og har slått seg ned i Lofoten for godt. Han fikk jobb i Flåtens Elektro som nyutdannet, og videreutdannet seg i det maritime faget.

Trangt om plassen. Å jobbe med automasjon og elektronikk på båter kan til tider være utfordrende både faglig og plassmessig.

Robotfiskere? Det har jeg ikke tro på.

– Det er et hektisk og utfordrende marked. Vi møter jo utfordringer hele tiden, men jeg har aldri vært med på å ikke komme i mål. I dag er teknologien og mulighetene til stede, spørsmålet er bare hvordan man får det til å virke.

Robotfiskere

– Hva blir det neste? Tror du vi snart kommer til den dagen at fisket foregår automatisk?

Robotfiskere? Det har jeg ikke tro på. Du har så mange faktorer som ikke kan gjøres mekanisk, og mye kunnskap som ikke kan erstattes. Foredlingsprosessen blir bare mer og mer automatisert, men de små, kystnære båtene har sin plass.

– Hvilke produkter er det dere tilbyr?

Det går i produkter som er spesielt utviklet for å tåle omgivelsene. Vi forholder oss mye til Simrad, som har en fantastisk autopilot. Vi gjør både service, reparasjoner og nymontering.

Lofoten Elektro utfører både service, reparasjoner og nymontering.

– Hva med VHF, den eksisterer fremdeles?

– VHFen finnes ennå. Den er det viktigste vi har til sjøs. Den er uslitelig. Systemet er bygget opp sånn at det er den beste måten å få tak i hjelp på. Det er pålagt å ha det, når du er yrkesfartøy.

– Hvilke oppdrag har dere flest av akkurat nå?

– Vi har hatt ei voldsom økning i oppdrag for oppdrettsnæringa, fordi de må oppgradere systemene sine for å få fartøyene godkjent. Det investeres ganske hardt i den næringa. Ikke bare fordi det er pålagt, men også fordi de ser nytten i å ha det på stell.

Genuin interesse

Øysteins genuine interesse for automasjon og marin teknologi gjør ham til en av de beste i bransjen.

Øysteins genuine interesse for automasjon og marin teknologi gjør ham til en av de beste i bransjen.
Her sammen med daglig leder i Lofoten Elektro, Sten-Ole Holmen.

Jeg har holdt på med så mange ting innen elektroverden, men det er det som har fenget meg mest. Det er sånn ei rivende utvikling, og det skjer så mye nytt hele tiden. Det synes jeg er spennende. Lofoten Elektro er også blitt en stor leverandør av automasjon i regionen, noe vi tror skiller oss ut og gjør oss attraktiv som totalleverandør.

Vi har til enhver tid mellom 10 og 15 lærlinger.

Sten-Ole Holmen, daglig leder

Opplæringsbedrift

En annen ting Øystein trives godt med, er å bli en del av en makalaus opplæringsbedrift. Lofoten Elektro ble kåret til Årets lærebedrift i 2018 i Lofoten, og de har til enhver tid mellom 10 og 15 lærlinger. Les mer her: ​https://www.lofotenelektro.no/aktuelt/aarets-laerebedrift

Lofoten Elektro ble kåret til Årets lærebedrift i 2018 i Lofoten.
På bildet: Daglig leder i Lofoten Elektro, Sten-Ole Holmen, sammen med Øystein Mareliussen.

– Vi er et stort team, og det er mange dyktige folk her. Å rekruttere ungdom er noe av det viktigste vi gjør, for det skjer så mye i regionen samtidig som det er mangel på arbeidskraft, sier skipselektronikeren.

Stiller opp når det trengs

Lofoten Elektro tilbyr elektroinstallasjon, alarm- og sikkerhetsanlegg, automasjon, telecom, maritim elektronikk, renovering, ombygging, service og installasjoner.

Stiller opp når det trengs. Se videosnutt om Lofoten Elektro.

Servicenæringen i Lofoten er velutviklet, og vi har jobbet hardt for å få vår plass i systemet. Vi arbeider kontinuerlig med å tilby våre kunder god service, og gjør vårt beste for å bidra med vår kompetanse og imøtekomme forespørsler fra kunder på en positiv måte, sier skipselektriker Øystein Mareliussen.

_
Historien om Lofoten Elektro

● Fra starten og frem til 1989 holdt Kabelvåg Elektro AS til i gamle Katinka Silsandgården i Kabelvåg. Det hadde lenge vært planer om å bygge ut de gamle lokalene, men da det dukket opp et tilbud om lokaliteter i et planlagt industribygg i Osan, ble dette alternativet valgt. Etter et kort opphold i Svolvær flyttet Kabelvåg Elektro AS inn i nye lokaler i Osan i januar 1990.

● I 1989 ble Kabelvåg Elektro AS utvidet til også å omfatte skipsinstallasjoner. Dette skjedde ved at installasjonsbedriften Ing. Fred Danielsen la ned sin virksomhet, og montørene fikk da tilbud om fast ansettelse i Kabelvåg Elektro AS. Utvidelsen førte til en fordobling av antall ansatte i bedriften. Dermed var kompetansen og markede utvidet fra landbasert virksomhet til også å omfatte maritime installasjoner.

● I 2005 kjøpte Kabelvåg Elektro AS opp Leknes Installasjon AS. Etter noen år i de gamle lokalene i Storgata, kjøpte de “gamle Hobbysenteret” i Valsetveien 1. Etter en større ombygging flyttet de i 2010 inn i moderne lokaler. 40 år etter oppstarten, i 2012, ble Nordkontakt deleier i bedriften. De er nå en del av et større fagmiljø, og kan levere det meste, også innen automasjon og tele- og datacom.

● I 2015 ble Lofoten Elektro AS felles navn for Leknes Installasjon AS og Kabelvåg Elektro AS – et naturlig navn for en bedrift med avdelinger i Øst- og Vest-Lofoten.

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.