I den lille bygda Åse startet eventyret for 80 år siden

Det er nøyaktig 80 år siden Karstein Kristiansen slo første spiker i veggen, og etablerte eget snekkerfirma sammen med sin bror, Håkon. Lite visste han om at det en mannsalder senere skulle hjelpe menneskeheten å forstå verdensrommet.

Hvis du blunker, så går du nesten glipp av den når du kjører langs den strake linjalen av en vei, rett gjennom Nord-Europas største våtmyr.

Vi snakker om den lille bygda Åse på Andøya i Vesterålen, en utpost mot Atlanterhavet, der verden består av lange linjer og farger som glir over i hverandre. Det hviler et streif av fantasi og åndsliv over hele øya, og myten om at øya er et alveland som har steget opp av havet, lever i beste velgående.

Åse popper opp

Den lille bygda Åse er ett av de mange små samfunnene på øya som plutselig popper opp langs veien. I dag ligger denne lille klyngen av liv badet i sølvgrått vinterlys. Et sted med kun et par hundre innbyggere, men med mye historie. Folkene her lever folket tettvevd, side om side, og skaper sine egne arbeidsplasser, sin egen hverdag – og sine egne byggverk.

Kjetil Rønning Hansen er en sentral brikke i denne lille, store sammenhengen, der han sitter på kontoret sitt i dag med blikket vendt utover. Han regner på anbud i hele Nord-Norge, og sørger for at 40 mann har nok å henge erfarne og spesialiserte fingre i.

Med bred erfaring innen bygg og anlegg, har KKE befestet sin posisjon om ei stødig og kvalitetsbevisst skaperkraft i Lofoten, Troms, Andøya, Sortland og Vesterålen.

Første spiker

Han sjøl: Karstein Kristiansen (Fra KKE sine arkiver)

Det er altså 80 år siden hans bestefar, Karstein Kristiansen, slo første spiker i veggen som snekker med eget foretak. Allerede da Kjetil Rønning Hansen var liten, synes han det var noe med det å få dilte etter bestefar og se ham reise et bygg ut fra ingenting.

Det er ingen rakettoppskrift på dette, kun hardt arbeid over lang tid. Det er teknologiske omstillinger og store, ressurskrevende jobber.

Kjetil Rønning Hansen, daglig leder

Han tilbrakte også mange stunder med pappa, Åge Rønning Hansen, på kontoret med tegnebrettet, og så ham hente løsninger fra sitt eget hode og feste dem på papir ved hjelp av linjal og blyant. Tenk å ha til jobb å bygge rommene der folk skal leve livene sine, gjøre jobbene sine og skape noe? Valget var lett.

Kjetil var ferdig utdannet ingeniør allerede da han var 20 år. Siden da har han jobbet heltid i familiebedriften. Nå er det han, pappa Åge og søskenbarnet, Ørjan Nilssen, som eier firmaet. Tro om bestefar hadde sett for seg at firmaet 80 år senere skulle bidra til å forske på verdensrommet?

Romforskning for 50 mill

KKE jobber med utbygging av Andøya Space Center i Oksebåsen i samarbeid med flere andre lokale bedrifter.

KKE har nemlig reist veldig mye av det som i dag er Andøya Space Center. De siste fem årene har de bygget for nesten 100 millioner kroner. Det neste oppdraget, som skal stå ferdig i 2020, er på 50 millioner kroner. Hva krever det egentlig av en entreprenør, å bidra til rakettforskning?

– Det er ingen rakettoppskrift på dette, kun hardt arbeid over lang tid. Det er teknologiske omstillinger og store, ressurskrevende jobber, sier KKE-lederen.

Hardt arbeid er kanskje ryggmargen i denne bransjen, men is i magen kommer også godt med. For svingningene i bransjen kan være nådeløse.

Kjetil har jobbet i 34 år med dette, og har ikke tall på hvor mange svingninger han har opplevd. Det han vet helt sikkert, er at toppene og bunnene kommer. Derfor må man ha føttene på jorda hele tiden. Når det går ned, må du ha økonomi og mage til å tåle det, før det snur og går opp igjen.

På ballen

Kjetil Rønning Hansen og Ørjan Nilssen er søskenbarn og eiere av familiebedriften Karstein Kristiansen Entreprenør.

Det er kanskje noe av suksessfaktoren deres, som de har med seg i blodet fra sin forfar. At det er om å gjøre å ikke få panikk, for det løser seg. Det er simpelten en del av bransjen.

– Det er noe spesielt med å få ta denne arven videre inn i framtiden. Du bygger på det folket ditt har gjort før deg. Samtidig føler du en forpliktelse og et alvor i det – det skal tas vare på, sier Kjetil til Næring i Nord.

KKE har vært med i gamet ei stund.

Men selv om utfordringene i bransjen neppe er de samme som for 80 år siden, er det noen ting som aldri forandrer seg: Følelsen av å overlevere nøklene, ta ett skritt tilbake, og ta innover seg at du har klart det.

– Det er en veldig behagelig følelse å overlevere et ferdig bygg, spesielt når alle kontrakter og forpliktelser er fulgt til punkt og prikke, forklarer Kjetil.

Så kan de unne seg et bittelite klapp på skuldra, før de må videre.

– Man må være på ballen og få dette til å skje, for dette er ikke noe som går av seg sjøl.

Og i en landsdel der det å reise ut er en del av folkesjela, er det å skaffe ung arbeidskraft en av de største utfordringene.

– Bransjen og bedriften har en jobb å gjøre for å skaffe interesse og oppmerksomhet. Det er ikke så mange som vet hva vi driver med. Vi må jobbe aktivt ilag for å få interessen opp for faget, sier KKE.

Gigaløft

Derfor har de bestemt seg for å bli med på et gigaløft, et skikkelig fraspark sammen med resten av regionen. “Vi bygger Vesterålen” er et felles heiarop fra byggebransjen i regionen, rettet mot videregående skole og ungdom.

– Byggebransjen og yrkesfag er virkelig et givende yrke, der du veldig ofte er sikret jobb der du bor. Det er et budskap vi gladelig roper høyt om, sier Kjetil.

De har bygget klekkeri for laks, verksted, fjøser, fabrikker, barnehjem, barnehager, forsvarsbygg, skoler, kai, rullebane – og ganske straks har de også bygget brannstasjon. De har startet innseilinga, og til våren er siste finish gjort. Da skal firmaet rette storkanonene til både hjemkommunen og verdensrommet.

Vi snakker utbygging av det høyteknologiske NAROM, senteret for “Space Education” der skoleelever og turister kan oppleve grensesprengende romforskning. Et av de mest spennende feltene  de vet å jobbe med, har de i sin egen bakgård på Andøya.

– Andøy kommune er jo i en litt spesiell situasjon… Men innad er det en optimisme og gründervirksomhet som aldri har vært sterkere.

Kjetil R. Hansen, KKE

– Andøy kommune er jo i en litt spesiell situasjon. Folk utenfor kommunen tror kanskje at det står dårlig til fordi flystasjonen og negative beslutninger utenfra påvirker kommunen. Men lyset er ikke slukket, det brenner fortsatt veldig sterkt. Men innad er det en optimisme og gründervirksomhet som aldri har vært sterkere. Det er masse spennende prosjekter og ting som skjer framover, sier Kjetil.

Han nevner nytt hval-senter og at rakettskytefeltet jobber med å opprette base for utskyting av satelitter.

– Vi har noen naturgitte forutsetninger innen fiske og reiseliv som vi har muligheter til å få dreis på om vi rigger oss til på rette måten.

Legendarisk: KKE sin grønne, gamle Mercedes. (Foto fra KKE sitt arkiv)
Firmaets første gravemaskin. Året er 1969. (Foto: M.R.Erlandsen)

KKE kan se tilbake på åtte runde tiår, og feiret rund-dagen som seg hør og bør, på det lokale grendehuset på Åse.

Andøya

På tuppen av Nordland, lengst mot nord, ligger ei øy som er kjent for sin kreative galskap. De har rockefestivaler, teater, sagnomsust natur og romforskning. Øya ligger et steinkast unna Eggakanten, der kontinentet stuper ned i det store dypet, og her boltrer hvalene seg. Det hviler et streif av fantasi og åndsliv over hele øya, og myten om at øya er et alveland som har steget opp av havet, lever i beste velgående.


Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.