For ganske nøyaktig hundre år siden – den 26. januar 1918 – startet helgelendingen Theodor Holmen sitt nye liv på Honolulu, Hawaii. Sju år senere mottar hans lillesøster Alma hjemme i Træna en pakke med et innhold som skal skape minner for generasjoner.
Pakken som har reist 10.000 sjømil fra Honolulu til Holmen – et lite øysamfunn i Træna kommune på Helgeland, inneholder en gave fra Theodor Holmen til en lillesøster han aldri har møtt. Alma ble født etter at Theodor forlot fiskeværet i 1898, og nå har storebroren investert i et nytt Kodamatic fotoapparat som han håper lillesøsteren vil bruke – for å samle minner og sende fotografier til broren som lever på andre siden av verdenshavene.
Søsknene møtes aldri, men deres liv og levnet blir dokumentert gjennom brev og bilder som krysser hav og land – mellom Træna og Hawaii.
Fotograf
Når Alma mottar fotoapparatet fra storebroren, bestemmer hun seg for å lære å ta bilder. Hun blir Trænas fotograf, og gjennom en periode på 35 år dokumenterer hun livet på Træna ved å ta en mengde portrettbilder av folket på øygruppen. Noen bilder sender hun til broren på Honolulu, og resten av bildesamlingen blir bevart hjemme på Sandøy i Træna, der hun gifter seg og stifter familie. Mens Theodor opplever opp- og nedturer som forretningsmann i Amerika, velger Alma å holde seg hjemme i Træna hele sitt 96-årige liv.
Unik samling
Etterkommerne av Alma Sandøy har tatt vare på bildene Alma tok av sine sambygdinger på Træna, samt brevene hun fikk av sin bror på Hawaii, og samlingen er en unik historieskatt som forteller både om folk og samfunn gjennom mange år.
I 2015 startet jobben med å videreformidle historien om Alma, Theodor og trænværingenes liv og virke gjennom kunst- og utviklingsprosjektet «Træna – Hawaii». 90 år etter at Alma fikk kameraet i posten, blåses støvet av Almas gamle Kodamatic, og fotograf Maja Atterstig begynner jobben med å ta bilder av dagens befolkning på øysamfunnet ytterst på Helgelandskysten.
Portretter
Som Alma, tar også Maja bare én eksponering per portrett, og det gjør hun bevisst.
Det er også målsettingen til fotografen av i dag, som husstand for husstand fotograferer mange av dagens om lag 450 trænværinger. Bildene – både av ny og gammel dato – er blitt til en fotoutstilling som har gjort seg bemerket både hjemme på Træna, men også i Stormen bibliotek i Bodø og i Rana bibliotek.
Træna-Hawaii
Rundt om på Træna er historien om båndet og brevene mellom Træna og Hawaii blitt en del av miljøet. Bilder er satt opp en rekke steder, og teksten fra et av Theodors brev dekorerer liketil veggen på den gamle brannstasjonen.
Øyas spisested har fått navnet “Aloha Kafè” – et navn som utvilsomt har sin utspring i tilknytningen mellom Træna og Hawaii. Bare hør hva Theodor forteller i sitt brev til sin søster Alma datert 15. juli 1920; «Naar venner mødes herude siger dem først ALOHA, og naar dem sjiles siger dem bestandig ALOHA OI, som betyder, intil vi mødes ijen».
Familieminne
Gjennom brevene fra Alma fikk amerikafareren både glade og sørgelige nyheter fra hjemplassen, og i et av brevene Theodor sender tilbake til familien kan vi lese at han tar meldingen hjemmefra om morens bortgang svært tungt.
«Alle disse aar som jeg nu har været hjemmefra har jeg ofte tænkt at tage en tur hjem for at besóge hende, men det bar jo aldrig til og saa er det nu desvære for sent at faa se hende i live. Derfor kan jeg ikun bóie mit hoved i dyb sorg og bede guds velsignelse med hendes legem og bortvandret sjæl.»
Hjemlengsel
Tre år med nitidig innsamling av dokumentasjon og en god del detektivarbeid har gjort at Atterstig kan fortelle stadig mer om Theodors liv i Amerika. Og i de mange brevene som krysser havene kan vi med all tydelighet se at han er en mann som lengter hjem til sitt folk og naturen på Helgeland.
Men når han dør i 1950, har ikke muligheten for en returreise til Træna vært til stede. Likevel har han skapt en historie og mange minner som fortsatt vil berøre trænværinger i generasjoner. Takket være en unik og generøs gave til lillesøsteren han aldri møtte.
Træna – Hawaii
Kunst- og utviklingsprosjektet «Træna–Hawaii» er et samarbeidsprosjekt mellom Jann Sandøy, Maja Atterstig, Arkiv i Nordland og Træna kommune.
Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra Fritt ord og Kulturrådet.
Alma Sandøys fotografier fra Træna, samt bildene og en del av brevene som Theodor Holmen sendte hjem til familien sin er digitalisert og kan sees på Arkiv i Nordland sine Flickr-sider. Samlingen består av over 1200 bilder.
Prosjektet kan også følges på facebooksiden: http://www.facebook.com/traenahawaii.