Universitetssykehuset i Nord-Norge sin nye avdeling i Narvik blir Norges største komplette bygg i betongelement. Oppdraget med å levere alt av betongelementer falt på den nordnorske bedriften Element NOR på Storsteinnes.
Nå nærmere 2 år senere er Element NOR i ferd med å sluttføre det massive prosjektet med leveransen av alt av betongelementer til det nye sykehuset. Hovedbygget er ferdigstilt, mens det gjenstår noe arbeid på landingsplassen til helikopter og oppstillingsplassen for ambulansene.
– Dette er Norges største komplette bygg i betongelement. Vi har levert råbygget med isolerte fasader og alt av bærende konstruksjon i betong, sier Erlend Dårflot Olsen, administrerende direktør i Element NOR AS .
Leveransen har vært Element NOR sitt største prosjekt hittil. Prosjektet har bestått av både det nye sykehuset og et nytt helsehus som bygges i tilknytning til sykehuset.
Både på sykehuset og helsehuset har Sykehusbygg HF hatt prosjektledelsen på vegne av byggherrene og i samarbeid med UNN HF og Narvik kommunes prosjektorganisasjon lokalt.
På begge prosjektene har Hent AS vært totalentreprenør.
– Vi har hele veien hatt en tett og god dialog med både byggherre og totalentreprenør som har sikret et godt gjennomført prosjekt.
Erlend Dårflot Olsen
Element NOR med sine 52 ansatte pluss 30 innleide arbeidere på forskaling, armering og betongarbeid har vært involvert i prosjektet.
Elementmontasje Vest har stått for all montering på byggeplassen, og vært en viktig samarbeidspartner for oss hos Element NOR i dette store prosjektet.
Erlend Dårflot Olsen
Nytt betongblandeverk, større hall og flere støpebord
Samtidig med at Element NOR fikk kontrakten med leveranse til det nye sykehuset i Narvik, besluttet bedriften å øke kapasiteten med å utvide produksjonshallen.
Med større hall og nytt betongblandeverk er vi nå rigget for fremtiden, sier Erlend Dårflot Olsen.
Siden oppstarten i 2007 har Element NOR hatt vekst hvert år, men de siste årene har denne veksten skutt i været med tanke på salgsvolum og produksjon. For å kunne ta på seg flere store bygg i fremtiden, var det derfor nødvendig å fjerne alle flaskehalser i produksjonen.
– Det var riktig tidspunkt å investere i større kapasitet og fleksibilitet. Vi trengte et større areal å støpe på, samt mer utstyr for økt produksjon.
Erlend Dårflot Olsen
I forbindelse med utvidelsen av produksjonshallen har Element NOR satt inn flere støpebord. Alle elementene støpes liggende, så bordene tar stor plass.
Mulighet for flere varianter
På betongbordene kan det lages ulike overflater ved å tilsette farge, for eksempel røde eller grønne overflater. Det kan også tilsettes stein av ulike kvaliteter og farger for en penere overflate.
– Enten det er hvit betong med hvit marmorstein eller svart betong med svart larvikitt, eller andre kombinasjoner, gir flere bord oss mulighet til et mer differensiert produktspekter.
Erlend Dårflot Olsen
Vi støper det ytterste fadaseskiktet først og legger deretter resten, som isolasjon og bærende vegg på baksiden, sier Erlend.
Flere betongbord er praktisk enten det produseres til én stor kunde eller flere små.
I begge tilfellene har de også god nytte av det nyinnkjøpte betongblandeverket. Det gir muligheter for ulike farger i overflaten, som kombinert med ulike matriser setter farge og struktur i overflaten.
Og det er her den store fleksibiliteten kommer inn i bildet; med to blandeverk er det mulighet for å lage to blandinger med ulik kvalitet og farge samtidig.
– I tillegg lager vi elementer til heissjakter, trapper, balkonger og svalganger. Vi kan egentlig levere alt du kan tenke deg prefabrikert i betong, sier Erlend.
I samarbeid med et montasjefirma leverer Element NOR en komplett løsning av betong-råbygg som monteres opp på byggeplass. Dette gir store tidsbesparelser i veien frem mot tett bygg på byggeplassen.
– Investeringene har gjort det mye enklere å ta på seg storjobber når de dukker opp, i tillegg til flere mindre jobber samtidig.
Erlend Dårflot Olsen
Spesielt i våre klimatiske forhold vil det være en stor fordel å «flytte» deler av arbeidet på byggeplassen inn i et fabrikklokale, forteller Erlend.
Miljø og bærekraft
Tradisjonelt har CO2-utslipp på betong, da spesifikt fra fremstilling av sement, vært helt på topp på statistikker over store bidragsytere til klimautslipp.
En av aktørene i Norge med høyest fokus på reduksjon av CO2-utslipp i produksjonen er sementfabrikken til Norcem i Brevik.
– Norcem er også er vår leverandør av sement. Når det nå stadig kommer flere miljø-, eller bærekrafts-krav til bransjen, er det en fordel for oss at også sementprodusentene er fremoverlente i klimaspørsmålet, sier Erlend.
Når det gjelder valg av elementbygg i betong som byggemetode, har den typen bygg en mye lenger levetid enn de fleste andre løsninger, og dermed en fordel i en økonomisk levetidsbetraktning og i miljømessige livsløpsanalyser.
Det jobbes mye i sementbransjen for å bli CO2-nøytrale med en bærekraftig levetidsbetraktning, noe hele betongindustrien vil nyte godt av i forhold til klimautslipp.
Erlend Dårflot Olsen
Ett annet grep betongelementbransjen har gjort i det grønne skiftet er å få på plass en standard for ombruk av betongelementer. Om 100 år kan det tenkes at elementene på sykehuset demonteres og brukes til å sette opp nye bygg i området.
Ønsker å rekruttere flere lokale fagarbeidere
En forutsetning for å kunne gjennomføre store prosjekter som det nye sykehuset i Narvik er alle våre dyktige ansatte, både på prosjektutvikling, i ledelsen, og ikke minst produksjonen, forteller Erlend.
De senere årene har Element NOR utvidet antall ansatte og gjennomført skolering og kompetanseheving, spesielt på prosjektutvikling og ledelse, mens utvidelsen av produksjonsavdelingen på Storsteinnes i stor grad har bestått av innleid personell.
For det meste har dette vært utenlandsk arbeidskraft gjennom bemanningsforetak, men vi ønsker nå et større fokus på rekruttering av lokal arbeidskraft.
Erlend Dårflot Olsen
– Selv om bemanningssituasjonen er løst med innleid arbeidskraft, skulle vi helst hatt mer lokal arbeidskraft, gjerne rett fra yrkesskolen, sier Erlend.
Olsen forteller at dette er en utfordring for hele Norge. Element NOR har i dag to lærlinger de er godt fornøyde med og synes det er en god måte å rekruttere på.
– Siden det er mangel på fagarbeidere, er det opp til oss å være attraktive. Derfor vil vi gjerne lokke til oss lærlinger eller fagarbeidere med betongerfaring som har jobbet på anlegg. Kanskje er det flere som ønsker seg en periode innomhus i varme og fine forhold hele året i fabrikken vår?
Vi har alltid behov for flere dyktige medarbeidere, gjerne fagarbeidere eller lærlinger – og sannsynligheten for fast jobb hos oss er meget stor, avslutter Erlend Dårflot Olsen, administrerende direktør i Element NOR AS.