Ukens matsak

Samisk husmannskost

6. februar feirer det samiske folk nasjonaldag, eller samefolkets dag som dagen også kalles. På vidda, i by og bygd, på skoler og i barnehager, i lavvu og i byleiligheter, på Sametinget og på Stortinget, feires dagen med kulturinnslag, taler, og smakfulle tradisjonelle matretter.

Ardis Kaspersen, en av våre kokebokforfattere med fokus på tradisjonsmat skrev i boken «Samisk mat og kultur» at «samisk mat er spesiell og har et drag av fremmedartet kultur. Ikke minst er den preget av urinstinkt og overlevelsesevne noe mange kan misunne». Hun har så rett!

Hovedingrediensen i middagsrettene er ofte reinsdyr. Men hold an litt. Den samiske mattradisjonen er mye mer enn variasjoner over rein.

Eirik nilsen, Senja Matstudio

Den samiske mattradisjonen er ikke farget av feinschmeckeri og balansekunst. Her er det enkle retter med mye energi, og ikke nevneverdig overraskende:

Hovedingrediensen i middagsrettene er ofte reinsdyr. Men hold an litt. Den samiske mattradisjonen er mye mer enn variasjoner over rein. Småvilt, ferskvannsfisk, saltvannsfisk, bakst, supper, og desserter av ulike bærsorter var og er en del av samefolkets meny. Vi har bare ikke blitt eksponert godt nok for matskattene i den samiske kulturen.

Før nå! For nå kommer det en bølge av unge, stolte representanter for denne kulturen med et ønske om å formidle kultur og historie. Også matkultur.

Servering av Bidos. Foto: Ørjan Bertelsen_www.nordnorge.com_Kautokeino

Så følg med i kokebokhyllene i norske bokhandler fremover – det skulle ikke forundre meg om det ligger samisk mat under norske juletrær neste jul.

Vi markerer samefolkets dag med en av mine favoritter blant samiske retter, nemlig Bidos.

Matoppskrift: Bidos

Samisk husmannskost Samisk husmannskost Skriv ut oppskrift
Porsjoner: 4
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 1 kg reinsdyrstek
  • Hvetemel med salt og pepper til kjøttet
  • Smør til bruning av kjøttet
  • Vann
  • 1/2 gul løk
  • 5 skrelte poteter
  • 4 gulrøtter i skiver

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i store terninger. Vend terningene i melblandingen.
  2. Kjøttet brunes i pannen med smør. Ikke for sterk varme slik at smøret brennes.
  3. Legg kjøttet i en gryte og hell over vann til det dekker kjøttet.
  4. Tilsett den hakkede løken og la trekke ved svak varme til kjøttet er mørt.
  5. Del de skrelte potetene i fire og gulrøttene i skiver og ha dem i gryta.
  6. La småkoke til poteter og gulrøtter er kokt og retten ser ut som en tynn lapskaus.
  7. Smak til med salt og pepper.

Notater

Server i dype tallerkener. Brød med godt smør eller flatbrød er godt til bidos. Rørt tyttebær eller en søt ripsgelé gir bidosen et ekstra løft. God middag 🙂

Vi foreslår å lese...

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.

Nordfra.no benytter informasjonskapsler (cookies) for å kontinuerlig forbedre brukeropplevelsen. Vi samler ikke inn, deler, eller lagrer sensitiv informasjon om lesere av magasinet. LUKK Kontakt oss