MATOPPSKRIFT

Reinsdyrstek

Reinsdyrstek er god og mager mat. Dette er en klassisk oppskrift med rosenkål, bacon og rørte tyttebær.

Foto matbilde:Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Reinsdyrstek

Reinsdyrstek Reinsdyrstek Skriv ut oppskrift
Porsjoner: 6 Forberedelse: Tidsbruk:
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 1½ kg reinsdyrstek, surret
  • ca 1 ts salt
  • ca 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk løk
  • 1 stk sellerirot
  • 3 dl vann
  • 600 g sopp
  • 12 stk sjalottløk
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss smør til steking
  • 600 g rosenkål
  • 150 g bacon
  • 1 ss smør til steking

Slik gjør du

  1. Gulrøtter, løk og sellerirot skrelles og kuttes i grove biter og legges i en langpanne.
  2. Gni inn steken med salt og pepper.
  3. Brun den på alle sider i en panne med smør.
  4. Legg steken over grønnsakene i lang-pannen, stikk inn et steketermometer og hell over vann.
  5. Sett langpannen i ovn på 125°C. Når termometeret viser ca. 70°C har steken rosa snittflate, og ved ca. 76°C er den gjennomstekt – dette tar ca. 2 timer. La den hvile i 20 minutter.
  6. Skrell sjalottløk og del sopp i båter. Stek det med smør og legg det i ildfast form som settes inn i stekeovnen sammen med steken.
  7. Kutt bacon i terninger og stek det sprøtt.
  8. Rens rosenkålen og kok den i lettsaltet vann i 4 minutter.
  9. Ta av “strømpen” på steken og skjær den opp i tynne skiver.
  10. Anrett på et stort fat sammen med grønnsakene.
  11. Server rørte tyttebær, kokte poteter og viltsaus til steken.

Notater

Se oppskrift på viltsaus under:

Matoppskrift: Rein i viltsaus

Reinsdyrstek Reinsdyrstek Skriv ut oppskrift
Porsjoner: 4 Forberedelse: Tidsbruk:
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 2 kg reinsdyrstek
  • ca 1 ts salt
  • ca 1 ts pepper
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 8 dl vann

Viltsaus:

  •  2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 8 dl sjy/kraft
  • 2 stk knuste einebær
  • 1 dl seterrømme
  • 3 skiver ekte geitost
  • 1 ss rørte tyttebær
  • ½ ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du

  1. Gni inn steken med krydderet.
  2. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
  3. Legg steken i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver, tilsett vann.
  4. Sett panna inn i stekeovnen på 125°C. Stek den i ca. 2 timer.
  5. Når steketermometeret viser ca. 70°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 76°C er den grå.
  6. Sil opp sjyen etter at steken er ferdig stekt.
  7. Brun smør og mel og spe med sjy.
  8. Ha i einebær og kok opp under omrøring.
  9. La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
  10. Tilsett rømme og geitost eller tyttebær og smak til med salt og pepper. 

Notater

Server reinsdyrstek med stekt sopp, rosenkål, viltsaus og poteter. Rørte tyttebær passer godt til. Prøv en god potetmos av Gulløye poteter om du vil variere.

Vi foreslår å lese...

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.

Nordfra.no benytter informasjonskapsler (cookies) for å kontinuerlig forbedre brukeropplevelsen. Vi samler ikke inn, deler, eller lagrer sensitiv informasjon om lesere av magasinet. LUKK Kontakt oss