Historier nordfra

Arktisk whisky fra ytterst i havgapet på Helgeland

Det er ikke mange som kan skrive på CV-en at de har vært med å produsere verdens første arktiske whisky. For Staffan Gustavsson er akkurat det blitt en realitet i jobben som fulltids «spritkoker» ute på Myken.

Mange avislesere trakk på smilebåndet da de leste stillingsannonsen fra Myken Destilleri, der de søkte etter «spritkokar» i 100 prosent stilling. Det gjorde også svenske Staffan Gustavsson, som da jobbet som kokk på flyplassen i Bodø. Samtidig var det noe som fristet med den spennende utfordringen. Derfor søkte han også på stillingen. I konkurranse med 60 andre søkere, var det nettopp Staffan som vant fram og ble ansatt som tidenes første fulltids destilleriarbeider på Myken.

Den første whisky. I romjula kunne ildsjelene i Myken Destilleri omsider døpe innholdet i denne tønna for ferdig whisky.
Da hadde spriten vært lagret i tre år.

Arbeidsplassen

Når journalisten banker på destilleridøra produseres det for fullt i verdens første arktiske whiskydestilleri ytterst i havgapet i Rødøy.

Da hadde brennevinet vært lagret i sine trefat i tre år, og først da har man lov å kalle innholdet whisky.

Staffan løfter pennen fra et skjema, og sender et raskt og undersøkende blikk bort til de blanke kobberpannene, hvor det sildrer ut sterke dråper. – Disse skal med tid og stunder bli til Mykens nye, kjente merkevare. Han smiler deretter mot fotografen, som trekker inn den karakteristiske aromaen av prosessene som foregår i det tidligere fiskemottaket. Mesking, gjæring, brenning. Dufter av spritproduksjon.

Det lukter godt, ja. Tenk, her går man og svimer nesten døgnet rundt, smiler Staffan, og håndhilser på gjesten i døra. Velkommen hit.

Myken Destilleri.

Sist vinter kunne ildsjelene bak Myken Destilleri heve glassene og skåle i verdens første arktiske whisky, produsert av avsaltet sjøvann og modnet under midnattsol og nordlys noen sjømil nord for Polarsirkelen. Da hadde brennevinet vært lagret i sine trefat i tre år, og først da har man lov å kalle innholdet whisky.

Det var en stor dag, og nå er det stadig nye fat som passerer treårsgrensen, forteller Staffan. På lageret ligger store og små tønner lagret fra gulv til tak. Her er både små private tønner og store eikefat med edle dråper. I november var den første whiskyen klar for Vinmonopolets hyller, og innimellom fyllingen av nye whiskytønner produseres også gin i destilleriet.

Vi mener også selv at vår whisky er meget bra. Det at den produseres av avsaltet sjøvann gir den en egen signatur, som vi er stolte av

Staffan Gustavsson

Vi har laget både vintergin og sommergin fra Myken, forteller Staffan.

Det fylles opp. Det nærmer seg 20.000 liter på lageret til Myken Destilleri. Og senere i år skal de første flaskene med ferdig Myken Whisky ut i hyllene på Vinmonopolet.

Svensk

Destilleriarbeideren kommer opprinnelig fra de svenske skogene i Värmland, så det er en ganske annerledes natur og en ganske annen verden han nå har etablert seg i. Men han trives og ser for seg å være mange år i Myken.

Det er selvfølgelig spesielt å leve i et så lite samfunn. Men samtidig så er det veldig fint.

Folk står sammen og hjelper hverandre når det trengs, og man må kunne litt av hvert, sier Staffan, som er glad for at han har hatt en variert yrkesbakgrunn. Det er utrolig hva man får bruk for, når man lever i et samfunn med 14 innbyggere – der mange forskjellige arbeidsoppgaver kan dukke opp. Også hans samboer Siv Rosö er flyttet utover til Myken, og også hun kan notere «spritkokerska» på CV-en, da hun jobber i halv stilling for destilleriet.

Tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene fra en rekke kjente whiskykjennere varmer produsentene i Gammelbruket på Myken. Rosende ord blant annet fra en av verdens mest kjente whiskyeksperter og skribenter Dave Broom er motiverende, og en god indikator på at produksjonen er vellykket.

Vi mener også selv at vår whisky er meget bra. Det at den produseres av avsaltet sjøvann gir den en egen signatur, som vi er stolte av, sier Staffan.

Merkevare

Antallet besøkende til Myken og til destilleriet øker hvert år, og mange ønsker en omvisning i produksjonslokalene, der det tidligere ble foredlet fisk – men nå produseres andre edle varer. Også vi får bli med en runde i lokalene. Vi får et spennende innblikk i hvordan meskingen foregår, hvordan gjæringen skjer på melketanker, og hvordan spriten brennes i de flotte spanske kobberpannene som pryder det største rommet i produksjonen. En kikk inn på lageret avslører at det stadig fylles opp med tønner.

Produksjon. Det er mange prosesser å følge med på når man skal lage whisky, og Staffan begynner etter hvert å bli godt kjent med de forskjellige fasene i produksjonen.

Spennende jobb

Staffan vandrer rundt mellom de forskjellige fasene i produksjonen. Han måler alkoholinnhold, sjekker temperaturer, lukter og planlegger.

Selve prosessen er ikke så komplisert. Men det er ganske mye man må følge med på, sier Staffan. Og mye av jobben må gjøres manuelt. Det er ikke plass til de store maskinene og den store industrielle spritproduksjonen i lokalene og på Myken – og det er heller ikke noe mål for verdens første arktiske whiskyprodusenter. En produksjon av eksklusive dråper i mindre skala er det som er realistisk, og det er det Staffan vil jobbe med.

Det er en spennende jobb, og jeg angrer slettes ikke på at jeg søkte. Her på Myken kan jeg slå meg til ro, og her håper jeg å bli i mange år. Det er i hvert fall planen, smiler Staffan.

Vi foreslår å lese...

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.

Nordfra.no benytter informasjonskapsler (cookies) for å kontinuerlig forbedre brukeropplevelsen. Vi samler ikke inn, deler, eller lagrer sensitiv informasjon om lesere av magasinet. LUKK Kontakt oss