Ukens matsak

Blodpølse på menyen

Stekt blødpølse med sirup eller sukker er en gammel tradisjonsrett i Nord-Norge som var mer vanlig på den tiden folk hadde dyr hjemme, og slaktet på gårdene. Min mor serverte oss blodpølse ofte, og jeg tror jeg kan si at blodpølser med sukkerstrø og melk som drikke var en av mine favoritter i barndommen. 

Slik var det helt til en av mine barndomskamerater tok meg med til hans bestefar. Vi skulle hjelpe til med saueslakting på låven. Jeg visste ikke hva jeg gikk til! Jeg fikk jobben med å røre i blodet i sinkbøtten under det stakkars dyret.

Noen bardomsminner sitter bedre enn andre! Og dette er et av de mest sanselige minnene fra min barndom. Det var sterke visuelle inntrykk, uvanlige lukter og en endeløs empati for den som måtte bøte med livet for at andre skulle få mat på bordet.

Foto matbilde: Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Jeg ga meg selv et stille løfte der jeg stod og rørte i bøtten for at innholdet ikke skulle koagulere. 

«Jeg skal ALDRI ALDRI mer spise blospølse» fortalte jeg min mor når jeg kom hjem fra slakt. Og det løftet holdt jeg lenge. I voksen alder har jeg smakt mange varianter med blod som hovedingrediens, og jeg nøler ikke med å anbefale denne råvaren til både pannekaker, pølser, puddinger og andre godsaker.

Oppskrift Blodpølse

Blodpølse på menyen Blodpølse på menyen Skriv ut oppskrift
Ernæringsinnhold Kalorier Fettinnhold

Ingredienser

  • 1 ½ l blod
  • ½ l vann
  • 700 g grov hvete
  • 600 g rug
  • 500 g sirup
  • 1 ss sukker
  • 500 g hvetemel
  • ½ pk rosiner
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ½ pk nellik½ pk allehånde (små krydderpakker som kjøpes i butikk)
  • ½ ts ingefær
  • 1 ts kanel
  • ca 1 dl talg som er hakket i småbiter

Slik gjør du

Blodpølse ble brukt mye før, og lages nesten ikke i dag. Noen entusiaster lager den fortsatt. Blod kan du kjøpe frosset i butikken. Blodet siles og tilsettes krydder, sirup og mel til passe røre, tilsett deretter rosiner og talg. Røren skal være som en tykk vaffelrøre. (Bruk hvetemel om du må tykne røren litt). Røren fylles i rengjorte tarmer i (tarmer får man også kjøpt hos slakter) eller du kan bruke poser. Tarmen eller posen fylles ¾ full og knyttes godt igjen. Kokes i lettsaltet vann i en god time, stikk gjerne noen små hull i tarmen. Stek blodpølse og server den med sirup eller sukker på. Drikke til må være kald melk.

Vi foreslår å lese...

Les og del innhold om mat, natur, folk og næringsliv i Nord-Norge.

Nordfra.no benytter informasjonskapsler (cookies) for å kontinuerlig forbedre brukeropplevelsen. Vi samler ikke inn, deler, eller lagrer sensitiv informasjon om lesere av magasinet. LUKK Kontakt oss